NavMenu

Poziv preduzećima iz metalske i drvne industrije u KS za podršku energijskoj tranziciji

Izvor: eKapija Petak, 17.03.2023. 14:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: NicoElNino/shutterstock.com)Ilustracija
Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA objavila je javni poziv za sufinansiranje mjera energijske tranzicije za mala i srednja preduzeća iz oblasti drvne i metaloprerađivačke industrije u Kantonu Sarajevo.

- Cilj projekta je podrška malim i srednjim preduzećima na području Kantona Sarajevo kroz izradu energijske analize koja će obuhvatiti energetsku efikasnost, tehnološke procese kao i transport u procesima proizvodnje i pružanja usluga i definisanje mjera za smanjenje emisije ugljen dioksida, te sufinansiranje implementacije mjera, a koje će MSP-ovi implementirati kako bi se smanjila emisija ugljen dioksida u procesima proizvodnje, transporta kao i korištenja energenta za zagrijavanje proizvodnih prostora - navodi se u pozivu.

U okviru projekta predviđena je tehnička i finansijska podrška u energijskoj tranziciji za najmanje 10 malih i srednjih preduzeća.

- Projektom je obuhvaćena provedba odabranih mjera, odnosno, projekata energijske tranzicije u MSP uz finansijsku podršku Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, kao i praćenje i nadzor provedbe te evaluacija i verifikacija postignutih efekata nakon provedbe u MSP - kazao je Faruk Cerić, senior program menadžer u SERDA-i.

- Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo će u sklopu projekta finansirati izradu energijske analize sa ciljem identifikacije i odabira mjera i projekata za energijsku tranziciju u iznosu do 100.000 KM i sufinansirati implementaciju mjera energijske tranzicije u ukupnom iznosu do 395.000 KM, odnosno u iznosu do 39.500 KM po MSP, a maksimalno 49% vrijednosti mjera energetske tranzicije - istakao je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

- Ulaganjem u energijsku efikasnost i korištenje obnovljvih izvora energije povećava se konkurentnost naših preduzeća. To je posebno važno kada imamo u vidu sadašnje visoke cijene energenata. Kroz projekat će se pomoći MSP-ovima da analiziraju sve mjere za smanjenje troškova za energiju i da uvedu sistem praćenja tih troškova. Pored smanjenja troškova, mjere koje će se grantovski podržati doprinijet će smanjenju zagađivanja okoline, posebno zraka, te smanjenju uvoza energije što znači manji odliv novca iz KS i unapređenje energijske sigurnosti. Uz to, podržat će se primjena najnovijih tehnologija u predmetnim industrijama što će poboljšati uslove rada u MSP-ovima - rekao je prof. dr Azrudin Husika sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.


Javni poziv je otvoren do 22. marta, a realizuje u sklopu projekta "Razvoj održive turističke prakse i energetski efikasnog poslovanja u BiH", kojeg sufinansira Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, i dio je COVID-19 Investment Response /EU4BusinessRecovery programa kojeg finansira Evropska unija i Savezna Republika Njemačka (BMZ), a implementiraju ga Deutche Gesellshaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, UNDP i ILO.

Covid-19 Investment Response/EU4BusinessRecovery je vrijedan 13,7 mil EUR, a zajednički ga finansiraju Evropska unija sa 13 mil EUR i Savezna Republika Njemačka sa 700.000 EUR. Implementiraju ga GIZ, ILO i UNDP.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.