NavMenu

"Jestive avanture" moguće i u BiH?

Izvor: eKapija Utorak, 21.12.2010. 16:04
Komentari
Podeli

Iako je BiH poznata kao zemlja koja ima zdravu hranu, nezagađeno tlo, te predispozicije još uvijek nisu dovoljno iskorištene. Ove vrijednosti se uveliko promoviraju u svijetu. Tako je u SAD-u sve popularniji tzv. pokret lokalne hrane. Naime, trgovine i restorani sve češće voće, povrće i meso nabavljaju s obližnjih farmi, a taj trend su odlučili iskoristiti i uzgajivači gljiva, voćnih bobica i salata.

Jedna tvrtka iz Seattlea uočila je upravo u tome svoju šansu pa se specijalizirala za berbu po šumama i pronalaženje posebnih "divljih delicija" koje onda prodaje vrhunskim restoranima. Pomažu ih i savezne i lokalne vlasti koje financiraju istraživanja čiji je cilj pronaći najunosnije proizvode koji rastu na tim "šumskim farmama".

U američkoj državi Sjeverna Karolina, turistička zajednica tako promovira tzv. "jestive avanture" na kojima turisti u šumi beru divlje voće, gljive i divlji poriluk.

Hoće li se netko i u BiH dosjetiti neke slične ideje kojom bi iskoristio raspoložive resurse ne zna se. Za sada postoji trend da se većina proizvoda koje se uberu kod nas, osobito ovih samoniklih, izvozi na strana tržišta budući da tamo vlada velika potražnja za njima.

Firma "Bašo" iz Velike Kladuše, jedan od lidera u sakupljanju samoniklih, ekološki prihvatljivih gljiva naročito vrganja, lisičarke i crne trube izvozi 95 posto svoje proizvodnje na tržište EU-a. Njen vlasnik Nermin Bašić, kaže da njegova iskustva pokazuju da restorani i hoteliu BiH nisu zainteresirani za uvrštavanje ovakvih gljiva na svoj jelovnik zato što im je to skupo.

"Ono što oni kupuju su šampinjoni, bukovače i ostale gljive koje se uzgajaju tijekom čitave godine i koje su jeftinije. Nažalost , zbog nezinteresiranosti kupaca, a vjerovatno i zbog više cijene samoniklih gljiva kao što su lisičarka, vrganj....još uvijek ne postoji interes hotela i restorana", kaže Bašić.

I visočka firma Frutti Funghi, koja se bavi proizvodnjom, otkupom i preradom gljiva i šumskog i plantažnog voća, cjelokupnu proizvodnju plasira na strano tržište, a samo ove godine izvezli su oko 200 tona proizvoda.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.