NavMenu

Vlada Sjeverne Makedonije izdvaja 615 mil EUR za spriječavanje cjenovnih šokova

Izvor: Beta Utorak, 12.04.2022. 08:06
Komentari
Podeli
(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Vlada Sjeverne Makedonije saopštila je u ponedeljak, 11. aprila, da je izdvojila 615 mil EUR za amortizaciju cjenovnih šokova izazvanih pandemijom koronavirusa i vojnim sukobom u Ukrajini. Kako se navodi, prošle godine su preduzete mjere za spriječavanje poskupljenja, a ove godine usvojen je dodatni set od 26 mjera za podršku standarda građana i preduzeća, ali i finansijsku podršku kompanijama preko Razvojne banke Severne Makedonije.

- Zahvaljujući ovim mjerama imamo najnižu cijenu nafte i naftnih derivata u regionu. Efekti vladinih odluka su se isplatili. Zamrzavanjem cijena hrane i potom smanjenjem poreza na dodatu vrijednost sa 5% na 0% uspjeli smo da spriječimo ogroman rast cijena - ističe se u saopštenju.

Napominje se da je Vlada sve resurse usmjeravala na suočavanje sa krizom i da su ograničene maloprodajne i velerodajne cijene osnovnih prehrambeniih proizvoda radi zaštite standarda građana.

- Bez ovih mjera računi za hranu bili bi veći za 1.500 denara (24 evra) mjesečno. Dodatno, za ugrožene kategorije građana obezbjedili smo finansijsku podršku od 1.000 denara mjesečno kako bi mogli da pokriju svoje račune i podigli smo minimalnu zaradu na 18.000 denara (292 evra) - napominje vlada Dimitra Kovačevskog.

Ističe se i da je mjerama za održavanje likvidnosti preduzeća i likvidnosti energetskog sektora država odlučila da subvencioniše 80% računa za struju.


- Bez ovih mjera računi za struju građana bili bi veći za 2.150 denara (35 evra), a da nije bilo ograničenja marži i smanjenja PDV-a naftni derivati bi se plaćali samo po osnovu PDV-a, bez smanjenja akcize, 300 denara više (pet evra) - navodi se u saopštenju.

Kako je istaknuto, povećana je i prosječna plata a u većini sektora u zemlji plate su porasle za preko 20% u protekle tri godine, dok je Vlada na korak od ostvarenja obećanja o minimalnoj prosječnoj zaradi od 30.000 denara (486 evra).

Navedeno je da je u Sjevernoj Makedoniji, po posljednjim podacima, prosječna plata 29.980 denara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro, Turizam, sport, kultura, Zdravstvo

Nutricionistkinja Novaka Đokovića o tome šta treba jesti prije, a šta poslije treninga

Ishrana na bazi namirnica biljnog porekla sve je popularnija među sportistima. Zagovara je i nutricionistkinja Nevena Veselinović, koja stoji iza koncepta Veganluk i, između ostalih, savjetuje Novaka Đokovića. 
Teniser se 2010. odrekao glutena, mliječnih proizvoda i rafinisanog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa. Danas konzumira isključivo hranu biljnog porekla, pa se tako na njegovom meniju nalazi puno voća, žitarice,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.