NavMenu

Osigurajte se u slučaju nevolje - BiH dobila priručnik za izradu plana poslovnog kontinuiteta

Izvor: eKapija Subota, 25.03.2023. 11:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vlad Teodor/shutterstock.com)Ilustracija
Pandemija koronavirusa, a potom i rat u Ukrajini, donijeli su niz novih izazova u globalnoj ekonomiji, a sve se odrazilo i na poljoprivredni sektor i dovelo u pitanje tradicionalne načine proizvodnje.

Promjene, koje uz ostalo donosi i klima, podcrtavaju potrebu organizacija angažiranih u oblasti poljoprivredno-prehrambene proizvodnje i ruralnog turizma, da osvijeste procese upravljanja rizicima, osiguraju ključne funkcije i procese te da zaštite reputaciju, povećaju otpornost svog poslovanja s krajnjim ciljem osiguranja kontinuiteta.

Uz finansijsku pomoć Evropske unije i Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke, Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP) izradio je Priručnik za izradu plana poslovnog kontinuiteta. Dokument pruža opće informacije i praktične upute, a namijenjen je prije svega malim i srednjim organizacijama angažiranim u oblasti poljoprivredno-prerađivačke djelatnosti i djelatnosti usluga ruralnog turizma.

Napominju kako ne postoji univerzalno primjenjiv plan te da se oni pripremaju i prilagođavaju potrebama i okruženju svake organizacije. On opisuje kako će se organizacija nositi s neplaniranim događajima (npr. prirodnim katastrofama, tehničkim kvarovima ili incidentima sigurnosti) koji mogu ugroziti njenu sposobnost da nastavi s radom.

Cilj je osigurati uslove da organizacija nastavi s radom ili da se vrati u optimalno stanje rada unutar prihvatljivog vremenskog okvira nakon incidenta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.05.2023.  |  Turizam, sport, kultura

Herbal Group za nove poslovnice treba 70 dodatnih radnika

Herbal Group ove godine spremno dočekuje turističku sezonu, a za nove poslovnice koje uskoro trebaju početi sa radom potrebno je 70 novih radnik. - Ovogodišnju turističku sezonu dočekujemo spremniji no ikada. Proveli smo vrlo opsežne pripreme od edukacije, do instaliranja dodatne opreme i mobilijara, kako bi svih naših 11 poslovnica poznatih svjetskih brendova pružilo vrhunsku uslugu i ove turističke sezone. U završnoj fazi priprema

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.