NavMenu

Slovenački HSE otvorio Prapretno, najveću solarnu elektranu u zemlji

Izvor: Balkan Green Energy News Ponedjeljak, 11.04.2022. 08:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/andreas160578)Ilustracija
Opština Hrastnik, dio regiona koji prolazi kroz ekonomsku transformaciju nakon gašenja rudnika uglja i termoelektrane, dobila je najveću solarnu elektranu u Sloveniji, a izgradio ju je HSE. U toku je još jedan sličan projekat, piše za Balkan Green Energy News Igor Todorović.

Pored toga, lokalna samouprava je upravo odobrila osnivanje energetske zadruge koja namjerava da instalira najveći fotonaponski sistem u vlasništvu građana u zemlji.

Državni Holding Slovenske elektrarne (HSE), najveći proizvođač električne energije u zemlji, završio je solarnu elektranu Prapretno od tri megavata, najveću u zemlji. To postrojenje je izgrađeno na rehabilitovanom zemljištu na mjestu nekadašnje deponije ugašene termoelektrane Trbovlje.

Kako se navodi u objavi, fotonaponski sistem kod mjesta Prapretno pri Hrastniku može biti proširen na 13 megavata. Kompanija je ranije nagovestila da bi kapacitet povećala na 16 megavata.

Opština Hrastnik je u Zasavju, jednom od dva regiona u zemlji koji se okreću od uglja i termoelektrana ka održivom razvoju. U tom kraju je već prestala eksploatacija uglja, kao i proizvodnja struje iz tog fosilnog goriva.

- U našem planu je da u narednoj deceniji za oko polovinu domaćinstava obezbijedimo struju iz energije sunca, za šta su potrebne milijarde investicija - izjavio je premijer Janez Janša.

Generalni direktor Viktor Vračar kazao je da će HSE takođe investirati u proširenje solarne elektrane Zlatoličje-Formin i da razmatra mogućnosti za iskorišćavanje energije vjetra.

Fotonaponsko postrojenje Prapretno se sastoji od 6.748 modula, a godišnja proizvodnja je procijenjena na više od tri gigavat-sata, saopštio je HSE. To je ravno potrošnji struje osam stotina domaćinstava, dodala je kompanija.

Postrojenje je projektovao HSE invest, koji je takođe obezbijedio dozvolu za izgradnju i nadgledao je. Izvođač je bio HTZ iz Velenja.

Župan odnosno načelnik Opštine Hrastnik Marko Funkl izjavio je da će projekat biti proširen na teritoriju susjedne opštine.

Budući solarni sistem, kapaciteta 300 kilovata, planiran je da se instalira na krovu osnovne škole. Vrijednost projekta je procijenjena na 235.000 EUR. Građani će moći da učestvuju ulaganjem od 150 EUR po kilovatu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.