NavMenu

Naftaši vladaju regionom - Koje kompanije su na listi 50 najuspješnijih u 2011. godini?

Izvor: eKapija Srijeda, 05.09.2012. 09:58
Komentari
Podeli

Naftne kompanije, elektroprivreda, preduzeća iz oblasti telekomunikacija, kao i kćerke firme stranih kompanija, prošle godine bile su najuspješnije u Adrija regiji, pokazuje analiza "Coface Hrvatska" (www.coface.hr).

Ova kuća objavila je analizu 50 najuspješnijih kompanija (prema poslovnim prihodima) iz regiona koji obuhvata Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Makedoniju. Osim toga, napravljen je i kratak osvrt na prvih pedeset i prema neto profitu i broju zaposlenih.

Listu 50 najuspješnijih, na kojoj u 2011. nema ni jedne kompanije iz Crne Gore, otvaraju naftaši. Hrvatska INA ubjedljivo je prva, sa poslovnim prihodom od 3.477,774 mil EUR, uz ostvaren rast od 15%. Drugi je "Petrol" Slovenija (2.859,694 mil EUR – rast od 15%), a treći NIS (1.760,037 mil EUR – rast od 10%).

Posle NIS-a, iz Srbije je najbolje je plasirana "Elektroprivreda Srbije" (8. mjesto sa 1.187,3 mil EUR poslovnog prihoda). Ove dvije kompanije jedine su iz Srbije među prvih deset na listi, gdje dominiraju preduzeća iz Slovenije – "Petrol" (2.), poslovni sistem "Mercator" (4.), holding "Slovenske elektrane" (7.), "Revoz" (9.) i "Krka" (10. pozicija).

Makedonske i kompanije iz BiH nisu se ove godine našle u deset najuspješnijih, a hrvatskih preduzeća je tri – INA (1.), "Konzum" (5.) i "Hrvatska elektroprivreda" (6. mjesto).

Među prvih pedeset po poslovnim prihodima, po 15 kompanija je iz Slovenije i iz Srbije, 14 iz Hrvatske, 4 iz Makedonije, 2 iz Bosne i Hercegovine.

Radi se o Elektroprivredi BiH koja je sa prihodom od 489.295 mil EUR zauzela 25. mjesto i ASA PREVENT GROUP sa prihodom od 430.193 mil EUR na 35. mjestu.

Jasno je da i u prvih deset kompanija na regionalnom nivou dominiraju preduzeća iz oblasti prerade i distribucije nafte, kao i proizvodnje i distribucije električne energije.

Telekomunikacije

Telekomi iz Beograda, Zagreba i Ljubljane, našli su se u vrhu liste – "Hrvatski Telekom" je 12, "Telekom Srbija" 14, a "Telekom Slovenije" 15. Vidljivo je da je lani, ipak, najbolje išlo Slovencima, jer su im prihodi u odnosu na 2010. viši za čak 66%.

"BH Telecom" nije među 50 najuspješnijih (60. pozicija), kao ni "m:tel" Banja Luka (71.), ni "Crnogorski Telekom" (78. mjesto).

Trgovci

Na listi 50 najuspješnijih, kada je riječ o sektoru trgovine, najuspješniji je "Mercator" koji je zauzeo 4. poziciju, a slijedi ga hrvatski "Konzum". Najpopularniji slovenački trgovac lani je zabilježio pad prihoda od prodaje od 2%, dok su prihodi "Konzuma" u 2011. porasli za 5%.

"Delhaize Srbija" je na 24. mjestu, ali je primjetno da im je prihod od prodaje prošle godine pao za 11%.

Plasman bh. kompanija

Bh. kompanije koje su se našle ispod 50. mjesta su: Arcelor Mittal (51.), Aluminij (58.), BH Telecom (60.), Konzum (64.), Telekomunikacija RS (71.), Hifa Oil (72.), JP EPHZHB (74.), Energoinvest (76.)

Više informacija u prilogu



Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.