NavMenu

Ko su novi "igrači" na tržištu električne energije u BiH?

Izvor: eKapija Nedjelja, 04.01.2015. 19:19
Komentari
Podeli

(Foto: Goran Parezanović)
Građani Bosne i Hercegovine od 1. januara mogu birati između 24 snabdjevača električne energije koji imaju dozvole za snabdijevanje kupaca od regulatornih tijela. Osim tri postojeće elektriprivrede, koje će i dalje dominirati tržištem, kao snabdjevači pojavljuju se neke od jakih reagionalnih, ali i evropskih kompanija, prenosi portal Energetika.ba.

Između ostalih, tu je slovenska kompanija GEN-I koja je 2014. okončala sa oko 680 mil EUR prometa. Na tržištu BiH GEN-I se pojavljivao proteklih godina kao kupac električne energije od domaćih elektroprivreda. U BiH posluje putem kćerke firme GEN-I d.o.o. Sarajevo.

Slovenci su na tržištu BiH zastupljeni i sa svojom najvećom elektroenergetskom kompanijom "Holding Slovenske elektrane" (HSE), koja objedinjuje hidroelektrane i termoelektrarne, te je najveći trgovac električnom energijom na veleprodajnom tržištu u Sloveniji. U BiH posluje putem kćerke preduzeća HSE BH d.o.o. Sarajevo.

Licencu za snabdjevača električnom energijom ima i "Petrol BH Oil Company", poznat po lancu benzinskih stanica u BiH, ali koji u posljednje vrijeme sve više prometa ostvaruje na tržištu električne energije i na tom planu ima ambiciozne ciljeve.

Takođe tu je i "Interenergo grupa" iz Ljubljane, koja ima firmu u Sarajevu, a na tržištu BiH je prisutna duže vrijeme (izgrađena HE "Novakovići" na Ugru, u toku gradnja HE "Medna" na Sani), a dozvolu ima i slovenska "Elektro energija", koja posluje putem društva u Banjoj Luci.

Osim njih kao snabdjevači na tržištu pojavljuju se još neke kompanije koje su proteklih godina bile prisutne kao trgovci i kupci struje u BiH.

To su, između ostalih "Rudnap" koji ima kompaniju u Banjoj Luci, kao i "Energy Financing Team" (EFT), koji bi prema najavama, u ovoj godini trebao završiti gradnju Termoelektrane "Stanari", te se pojaviti kao značajan proizvođač električne energije u BiH.

EFT, čiji je jedan osnivača Vuk Hamović, najveći je trgovac strujom u regiji, a godišnji prihod od prodaje ove kompanije premašuje 2 mlrd EUR. EFT-ova kompanija u BiH ima sjedište u Bileći.

(Foto: Goran Parezanović)
Hrvatska je na tržištu BiH zastupljena putem svoje najveće elektroprivredne kompanije "Hrvatska elektroprivreda" (HEP), a u BiH će se poslovima snabdijevanja baviti putem firme "HEP-Trade" doo Mostar.

Već nekoliko godina u BiH je psiutna i kompanija "Proenergy" Zagreb, koja ima kćerku kompaniju "Proenergy" d.o.o. Mostar sa licencom za opskrbu električnom energijom.

Od evropskih igrača na tržištu BiH tu su tri švicarske kompanije. "Axpo Holding" posluje putem firme "Axpo BH" Sarajevo. "Axpo Holding" je u vlasništvu kantona Northeastern Switzerland i zajedno sa partnerima opskrbljuje električnom energijom oko tri miliona ljudi.

Drugi švicarski snabdjevač je "Alpiq", nesuđeni strateški partner "Elektroprivrede BiH" u gradnji Bloka 7 Termoelektrane "Tuzla", koji posjeduje firmu u BiH "Аlpiq Energija BH".

"Alpiq" ima vlastite hidro i nuklearne kapacitete u Švicarskoj od 6.500 megavata i jedan je od vodećih provajdera u ovoj zemlji, ali sto tako poznat jei kao značajan međunarodni trgovac električnom energijom sa evropskim fokusom.

Na kraju, "Ezpada", kompanija osnovana 2004. i već posluje u nekoliko evropskih zemalja, na tržištu BiH zastupljena je kroz firmu sa sjedištem u Mostaru.

Danska je prisutna u BiH preko "Danske Commodities", međunarodne energetske trgovačke i uslužne kompanije koja je osnovana 2004. u gradu Aarhusu, a posluje na više od 30 tržišta. U BiH ima svoju kćerku firmu u Sarajevu "Danske Commodities" Sarajevo.

Česi su zastupljeni putem kompanije "Repower", inače prisutne na centralno i istočnoevropskim tržištima, a u BiH ima kćerinsku firmu "Repower Adria" Sarajevo.

Kao snabdjevači pojavljuju se još i "Comsar energy trading" Banja Luka, kompanija odranije poznata kao investiror u BiH, ali i neki drugi subjekti, prenosi portal Energetika.ba.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.