NavMenu

SAD korak bliže ukidanju povlašćenog trgovinskog statusa Rusije i Belorusije

Izvor: Beta Petak, 18.03.2022. 08:51
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Mediamodifier)
Predstavnički dom Kongresa SAD juče, 17. marta, je prihvatio prijedlog zakona kojim se Rusiji i Bjelorusiji zbog invazije na Ukrajinu poništava trgovinski status najpovlašćenije nacije. Podržala su ga 424 poslanika u Predstavničkom domu, a osam je bilo protiv.

To će omogućiti da predsjednik Džozef Bajden, poslije usvajanja prijedloga tog zakona i u Senatu, poveća carine na uvoz proizvoda iz te dvije zemlje i dodatno oslabi rusku ekonomiju.

SAD su već zabranile uvoz ruske nafte, tečnog prirodnog gasa, morskih plodova, alkohola i dijamanata.

Zakon će, ako bude usvojen i u Senatu, izazvati poskupljenje uvoza proizvoda od čelika, aluminijuma...

Široka trgovinska akcija, kojom bi se Rusiji ukinuo status najpovlašćenije nacije, sprovodi se u koordinaciji sa Evropskom unijom i zemljama Grupe sedam.


Dan uoči glasanja u Predstavničkom domu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je zamolio Kongres i saveznike SAD da učine više na odvraćanju Rusije od napada na njegovu zemlju.

Lider vladajući Demokrata u Senatu, Čak Šumer, rekao je da su Demokrate i Republikanci jedinstveni u poruci ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da će "njegovo nasilje nad ukrajinskim narodom imati pogubnu cijenu".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.