NavMenu

Visoke cijene žitarica gase peradarski sektor - Apel državi da pomogne kroz podsticaje

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 16.03.2022. 08:29
Komentari
Podeli
(Foto: Alaettin YILDIRIM/shutterstock.com)
Zbog previsokih cijena, ali i manjka žitarica na tržištu, peradarski sektor u BiH će se postepeno gasiti, ističu sagovornici Nezavisnih i dodaju da će neminovno u narednom periodu doći do rasta cijena pilećeg mesa i jaja.

Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS, koji je ujedno i direktor preduzeća Agreks iz Donjeg Žabara, kazao je u razgovoru za Nezavisne novine da su suočeni s abnormalnim rastom cijena u proizvodnji stočne hrane, od kukuruza i sojine sačme, uz dodatni rast cijena nafte, stuje, plina.

- Informacije koje nam dolaze od firmi koje se bave ovom proizvodnjom nisu ohrabrujuće, jer se nalazimo u složenoj, teškoj i vrlo neizvjesnoj situaciji - kazao je Miličić i dodaje da će trenutna dešavanja za rezultat imati smanjenje kapaciteta, ali i rast cijena gotovih proizvoda.

- U narednom periodu možemo očekivati i redukovane isporuke, odnosno manjak određene robe - pojašanjava Miličić.

Ističe da žitarice bilježe istorijske maksimume što se tiče cijena te očekuju od nadležnih izjašnjenje na koji način da im se pomogne.

- BiH nema dovoljnu količinu kukuruza koja je nepohodna za čuvanje ovog nivoa proizvodnje. Ostaje da se nadamo da će kanali za snabdijevanje u narednom periodu proraditi - zaključio je Miličić.

Edin Jabandžić, predsjednik Koordinacionog odbora peradara/živinara BiH i izvršni direktor kompanije Madi iz Tešnja, kazao je da BiH nema dovoljno žitarica, ali da će pšenica u narednim danima dostići cijenu od 400 EUR po toni.

- Ovakve cijene ne pamtimo u zadnjih 20-30 godina, a i ovo malo kukuruza što imamo na tržištu je u zadnje vrijeme poskupjelo, pa sada košta i preko 700 KM po toni - kazao je Jabandžić.

Kako je rekao, potrebno je da se država uključi, jer će se u suprotnom peradarski sektor postepeno gasiti.

- Mi ne možemo sami izaći na kraj s ovim nedaćama, problemi su puno veći nego što bi bilo koja firma mogla sama da riješi - kazao je Jabandžić.

Kako je rekao, od nadležnih traže da im se pomogne s određenim podsticajima peradarima, da na neki način pokušaju očuvati kapacitete i radna mjesta.

Ističe da su Ukrajina i Rusija, koje su među najvećim izvoznicima žitarica i krmnog bilja, zaustavile izvoz, a isto su najavile Mađarska i Srbija, odakle naše tržište uvozi više od 70% ovih proizvoda.

Ističe da je poremećaj na tržištu žitarica ponajviše pogodio organizatore tova i oni trpe ogroman udarac.

- Vrlo je neizvjesna situacija kako za nas proizvođače, tako i za organizatore tova - naglašava Jabandžić i ističe da je cijena piletine u zadnje vrijeme porasala, ali sigurno ne prati poskupljenje žitarica.

- Kilogram bijelog mesa košta 9,50 do 10 KM, dok se cijena bataka kreće od 4,50 do 5,50 po kilogramu - kazao je Jabandžić i istakao da u narednom periodu sigurno očekuje veće cijene za 10 do 15 odsto.

Pero Nikić, predsjednik Udruženja peradara FBiH, kazao je da proizvođači ostaju bez dovoljno sirovina za peradarski sektor, ali i za druge sektore unutar poljoprivredne proizvodnje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.