NavMenu

Kreću radovi vrijedni 65 mil EUR - Potpisan ugovor sa turskom kompanijom za izgradnju dionice Nemila-Vranduk

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 28.02.2022. 13:46
Komentari
Podeli
Potpisivanje ugovora (Foto: Autoceste FBiH)Potpisivanje ugovora
U sjedištu Autocesta FBiH u Mostaru danas je potpisan ugovor za izgradnju autoceste na Koridoru 5C, dionica Nemila-Vranduk.

Ugovor su potpisali Elmedin Voloder, v. d. direktora Autocesta FBiH kao investitor i u ime izvođača radova Mehmet Ufuk Aksakal, projekt koordinator kompanije HGG Insaat Anonim Sirketi iz Turske, te Denis Lasić, federalni ministar prometa i komunikacija u svojstvu svjedoka sa strane Autocesta FBiH i Kazim Guntas u svojstvu svjedoka izvođača radova, saopšteno je iz Autocesta FBiH.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 64,95 mil EUR sa PDV-om, s rokom završetka izgradnje od 24 mjeseca.

Autoceste FBiH su osugirale novac putem Kuvajtskog fonda za Arapski ekonomski razvoj (KFAED).

Dionica Nemila-Vranduk u dužini od 5,67 kilometara veoma je značajna jer će spojiti dvije dionice koje su već u izgradnji, dionicu Poprikuše-Nemila na sjeveru, te dionicu Vranduk-Ponirak na jugu, čijom izgradnjom će biti omogućen promet bez prekida na svim navedenim dionicama.

Po Ugovoru glavni radovi podrazumijevaju izgradnju autoceste u punom profilu na ukupnoj dužini, potporne i obložne konstrukcije, vijadukt, podvozi ispod autoceste, izmještanje magistralne ceste M-17 u dužini od 3,6 km i regulaciju korita rijeke Bosne u dužini od 3 km.

Uključujući izgradnju dionice Nemila-Vranduk, trenutno je aktivno osam gradilišta za novih 38 km autoceste na Koridoru Vc.

Sa završetkom izgradnje dionice Nemila-Vranduk, u promet će biti pušteno ukupno 23 km autoceste od Poprikuša do Donje Gračanice, gdje je dio autoceste već izgrađen i završen.

Do kraja godine očekuje se potpisivanje ugovora za početak radova na još tri dionice prema sjeveru kod Doboja dužine 43 kilometra ukupne investicijske vrijednosti preko 961 mil KM. Ova sredstva su već osigurana kod Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke, te EU grantovi.

Ugovor za dionicu Putnikovo Brdo-Medakovo dužine 8,5 km biće potpisan sredinom godine, potpisivanje ugovora za dionicu Medakovo-Ozimice dužine 21,7 km planirano je za treći kvartal tekuće godine a za dionicu Ozimice-Poprikuše 12,8 km krajem godine. Sa ova tri ugovora kompletan sjeverni dio koridora u Federaciji BiH bit će u izgradnji.

Završetak svih dionica na sjeveru do Doboja predviđen je do kraja 2024. i početka 2025. godine i zavisiće od brzine provođenja tenderskih procedura i ugovaranja, te poštivanja predviđene dinamike izgradnje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.