NavMenu

U Slobodnim zonama širom Srbije godišnje se ostvari 4,5 mlrd EUR prihoda

Izvor: eKapija Utorak, 21.12.2021. 07:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/marcinjozwiak)Ilustracija
U okviru obilježavanja Dana Privrednog društva za upravljanje slobodnom zonom Subotica, u subotičkoj Gradskoj kući održana je sednica Grupacije slobodnih zona Srbije. Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je, obraćajući se medijima uoči sjednice, istakao kako je ovo važan dan za privredu ne samo Subotice, nego i cijele Srbije.

- Imamo to zadovoljstvo da danas budemo domaćini sastanka Grupacije slobodnih zona Srbije, tijela koje okuplja rukovodioce svih 15 slobodnih zona koje posluju u Srbiji. Sa nama će biti i visoki funkcioneri Ministarstva finansija, Ministarstva privrede i Privredne komore Srbije. Koliko je značajno kada se ovi ljudi okupe govori činjenica da je njihov rad povezan sa 200 kompanija koje posluju u režimu slobodnih zona, a koje zapošljavaju oko 38.000 radnika u našoj zemlji - rekao je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, objavljeno je na zvaničnom portalu grada.

Subotičani su, dodao je, posebno ponosni na lokalno Privredno društvo za upravljanje slobodnom zonom, koje se stara o potrebama čak deset kompanija koje posluju u njihovom režimu i koje zapošljavaju oko 6.400 radnika.

On je čestitao rukovodstvu i svim zaposlenima u upravi subotičke Slobodne zone, jer je, kako je naveo, povod za sastanak rukovodstva nacionalne Grupacije i veliki jubilej – 25 godina postojanja i rada subotičkog Privrednog društva za upravljanje zonom, koje postoji od 11. decembra 1995. godine, a koje, nažalost, nije moglo da proslavi četvrt vijeka trajanja zbog pandemije koronavirusa 2020. godine.

- Današnji radni i operativni skup je zaista najbolji način da se jubilej naknadno proslavi i da se zajedno sa kolegama iz cele Srbije razmene iskustva i donose važne odluke za dalji razvoj ove važne djelatnosti u našoj privredi, koja donosi godišnji promet 4,5 mlrd EUR, od kojih se oko 800 miliona ostvari upravo u Subotici. Čestitam još jednom direktoru i zaposlenima, želim srdačnu dobrodošlicu učesnicima današnjeg skupa i srećan rad na korist našeg grada i naše države - naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Direktor Uprave za slobodne zone, Jasmina Štambuk, navela je da se 15 slobodnih zona u Srbiju prostiru na teritorijama 24 lokalne samouprave, i da to znači da pored osnovnih zona postoje i podzone.

- Takva je situacija i sa Slobodnom zonom Subotica koja posluje i na teritoriji Opštine Kikinda. Slobodna zona Subotica nije samo jedna od najstarijih u Republici Srbiji, ona je zaista jedna od najuspešnijih, podaci i njihovi rezultati svedoče o tome. Ona je već godinama unazad lider u visini vrijednosti prometa ostvarenog u slobodnim zonama, a da ne pričamo o kvalitetu korisnika i kompanija koje rade u samoj Zoni. Mi, iz Uprave za slobodne zone željeli bismo da naglasimo da su najuspešnije slobodne zone uvijek tamo gdje imaju veliku podršku lokalne samouprave. Grad Subotica prednjači u tome i ja se zahvaljujem na podršci koju smo mi, kao Uprava, dobili od njih, ali u ime svih slobodnih zona u Srbiji kojima je Slobodna zona u Subotici uzor - naglasila je Jasmina Štambuk, i dodala da vjeruje da će taj model moći da se primjeni i na drugim slobodnim zonama u Srbiji.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.