NavMenu

Sjetva bez đubriva kao loto - Rast cijena globalni problem

Izvor: Glas Srpske Subota, 11.12.2021. 17:21
Komentari
Podeli
(Foto: Vedrana Džudža)
Enormno poskupljenje đubriva stavilo je na muke poljoprivrednike u Srpskoj čije brazde oskudijevaju u vitalnim hranljivim materijama za usjeve, zbog čega je, kako kažu, jesenja sjetva kao lutrija, jer ne znaju koliki će biti prinosi i kvalitet roda.

Ratari širom Srpske završili su jesenju sjetvu, a površine pod pšenicom, kao najvažnijom ozimom kulturom, ostale su iste kao lani. Poljoprivredni proizvođač Savo Rađenović iz Mašića kod Gradiške posadio je oko sedam hektara pšenice, a glavobolju su mu, kako kaže, zadale visoke cijene đubriva.

- Mučimo veliku muku, posijalo se dosta ali bez đubriva, sve je poskupjelo i nema naznaka da će divljanje cijena stati. Ovu jesenju sjetvu smo nekako izgurali, ali šta će biti sa proljećnom ne znamo, rano je bilo šta reći, ali raditi se mora - kazao je Rađenović za Glas.
Istu muku muči i poljoprivrednik Dragomir Džida iz Rogatice, koji je za Glas ispričao da su jesenju sjetvu završili u posljednji čas.

- Zasijali smo oko 150 dunuma ozime pšenice, ali smo slabo pođubrili. Razlog za to su drastično visoke cijene. U odnosu na prošlu godinu urea je 200 odsto skuplja, a kan za sto odsto - kazao je Džida.

Kako je objasnio, biće kriza za proljećnu sjetvu, ako ne bude pomoći nadležnih, jer uzalud sav rad i trud, ako ne bude đubriva.

- Ako se do sljedeće godine nešto ne promijeni, biće loše, manje će se zasaditi, a opet šta ćemo jesti. Nama ništa nije zagarantovano, sve radimo, a kao da igramo loto - rekao je Džida, dodajući da ovoliki skok cijena svega ne pamti u posljednjih deset godina.

Predsjednik Udruženja povrata RS Branko Mastalo ispričao je za Glas da već poslije 15. januara kreće proizvodnja rasada u plastenicima.

- Pitanje je koliko ćemo posaditi, jer su cijene repromaterijala i sjemena otišle u nebo, a posebno đubriva, koje je skuplje i do 300% - kazao je Mastalo. Dodao je da je kilogram uree prošle godine koštao 0,70 KM, a sada dvije marke.

- Smatramo da će sljedeće godine biti još manje posijano i zasađeno povrća, jer povrtari to ne mogu postići - poručuje Mastalo.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kazali su za Glas Srpske da je rast cijene đubriva globalni problem uzrokovan rastom cijena energenata, što ima za posljedicu opšti talas poskupljenja.

- Ministarstvo je kao mjere za podršku jesenjoj sjetvi obezbijedilo 300 KM po hektaru za sjetvu pšenice ili ukupno 4 mil KM za sjetvu strnih žita, zatim podršku od 0,50 KM po litru dizela za proljećne i jesenje radove u poljoprivredi ili ukupno 5,5 mil KM i podršku za regresiranje sjemenskog materijala proizvedenog u Republici Srpskoj u ukupnom iznosu od 850.000 KM - poručili su iz ovog ministarstva.

Dodali su da je Vlada RS ove godine osim direktnih mjera podrške koje se obezbjeđuju u kontinuitetu obezbijedila dodatna 13,2 mil KM iz Kompenzacionog fonda za prevazilaženje posljedica koje je izazvala pandemija, uključujući i one u vezi sa poskupljenjem stočne hrane i drugih repromaterijala.

Globalni problem

Rast cijena đubriva globalni je problem sa kojim se suočavaju poljoprivrednici širom svijeta, što, kako ističu svjetski analitičari, ugrožava prehrambenu sigurnost.

Kodirektor u HSBC banci nadležan za azijska, ekonomska istraživanja Frederik Nojman ističe da će rast cijena đubriva biti prenesen i na potrošače preko viših cijena hrane.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

Stiže novac za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću - Potpisan kreditni aranžman sa Razvojnom bankom FBiH

U prostorijama Razvojne banke FBIH, danas je potpisan Ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, čime se otvara novo poglavlje u modernizaciji ključnih energetskih objekata u Federaciji BiH. Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka rada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.