NavMenu

Bolnice nemaju kase, kazne do 15.000 KM

Izvor: Blic Petak, 24.09.2010. 11:22
Komentari
Podeli

Zakonski rok za fiskalizaciju zdravstvenih ustanova istekao je prije nešto više od godinu dana, a u RS još 30-ak odsto zdravstvenih ustanova nije podnijelo zahtjev za fiskalizaciju. Uprave tih ustanova i dalje tvrde kako ne biježe od zakona, ali se žale i da su im ruke vezane jer im Ministarstvo zdravlja RS još nije dostavilo očekivane instrukcije. Takođe, kažu da ne znaju ni kako će nabaviti novac za kupovinu fiskalnih kasa.

Menadžeri zdravstvenih ustanova u posljednjih godinu dana pričaju istu priču, ali se niko ne hvata u koštac sa zakonskim obavezama. Za sada, čini se, još ima prostora za odlaganje fiskalizacije jer ni Poreska uprava nema precizan odgovor da li je bilo koja zdravstvena ustanova kažnjena zato što se na vrijeme nije fiskalizovala. U PU RS tvrde da svi koji se nisu uveli fiskalne kase do 15. avgusta prošle godine (a u tu grupu spadaju i zdravstvene ustanove) podležu kaznama od 500 do 15.000 KM.

Predsjednik Udruženja zdravstvenih menadžera RS Vlado Marjanović kaže da još čekaju upute Ministarstva zdravlja kako da se fiskalizaciji. "Niko nam za sada ne daje uputstva, niti nam dolaze dokumenti od bilo koga kako i na koji način da to obavimo", kaže Marjanović. On tvrdi da ne postoje ni projekcije koliko bi trebalo fiskalnih kasa u zdravstvu, niti se zna, kako kaže, kako će biti nabavljene.

Finansijska direktorka Opšte bolnice u Gradiški Slobodanka Petković kaže da se priprema uvođenje fiskalnih kasa, ali tvrdi da je zbog komplikovanog zdravstvenog sistema potrebno sve dobro uvezati.

"Dogovor je bio da se uradi eksperimentalni program u Kliničkom centru. U zdravstvu je karakteristično plaćanje, jer pojedini pacijenti ne plaćaju ništa, drugi plaćaju participaciju, a oni koji nisu osigurani moraju da plate punu cijenu. Takođe, imamo šifre i kontrole FZO RS koje se rade mjesečno. Problem je te podatke uvezati u program fiskalne kase", kaže ona.

Ona tvrdi da bi taj problem trebalo riješiti softverskim programom koji će dodatno koštati, a za šta zdravstvene ustanove nemaju para. "Zato smo poslali zahtjev Ministarstvu zdravlja RS da nam pomogne", kaže ona.

Svjestan da će fiskalizacija u zdravstvenim ustanovama biti teže sprovedena nego u ostalim oblastima, ministar zdravlja Ranko Škrbić je još prošle godine najavio da će donijeti odluku kako će ovaj problem biti riješen. U Ministarstvu zdravlja su nam ranije rekli da je fiskalizacija zdravstvenih ustanova predviđena u okviru projekta „Uvođenje informacionih sistema bazičnih evidencija u ustanove javnog zdravstva u RS“.

"Realizacija ovog projekta se sprovodi u više faza u skladu sa dinamikom obezbeđivanja novca, a on se realizuje iz Razvojnog programa RS", navode u Ministarstvu zdravlja. Istovremeno, još prošle godine predstavnici Ministarstva obećali su da budžet zdravstvenih ustanova neće biti dodatno finansijski opterećen zbog uvođenja fiskalnih kasa.

Nedostaje još 158 zahtjeva

U Poreskoj upravi RS tvrde da se od 606 registrovanih poreskih obveznika u oblasti zdravstvenih usluga do sada fiskalizovalo 448. Prema njihovoj evidenciji, još 158 poreskih obveznika nije podnijelo zahtev za fiskalizaciju. Za one koji se nisu na vrijeme fiskalizovali kazne su - za građane od 500 do 1.500, preduzeća od 2.000 do 15.000 KM, a za odgovornu osobu u preduzeću od 500 do 3.000 KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.