NavMenu

Distrikt Brčko u borbi za sredstva iz IPA fondova

Izvor: eKapija Petak, 17.09.2010. 14:53
Komentari
Podeli

Distrikt Brčko sudjeluje sa nekoliko projekta za sredstva iz IPA fondova. Iz odjela europskih integracija pri Vladi Brčko Distrikta nam kažu da su aplicirali na pozive za korištenje sredstava kroz projekte bilateralne suradnje do onih iz programa transnacionalne suradnje.

Tako je prema riječima Ilije Stojanovića, šef Odsjeka za europske integracije Brčko Distrikta, Vlada BD partner Energetskom institutu Hrvoje Požar iz Zagreba i Poljoprivrednom fakultetu Banja Luka u projektu pod nazivom "Korištenje biomase kao energetskog izvora". Kaže da je to nešto što predstavlja standard EU i što je neiskorišten resurs u ovom području. Iako rezultati evaluacije projekata još nisu poznati prema njegovom mišljenju ona bi trebala biti završena uskoro.

Kako bi se što bolje upoznali s iskustvima susjednih zemalja nedavno su imali i susret u kojem je Varaždinska županija iz Hrvatske, koja je imala dosta uspjeha u povačenju sredstava iz IPA fondova, predstavila svoja iskustva.

Ipak, moći će primjenjaviti samo dio njih jer za razliku od Hrvatske koja ima status kandidata i može koristiti više komponeti iz IPA fondova BiH su najviše dostupni fondovi iz komponente koji se odnose na jačanje institucija.

D.K.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.