NavMenu

RS: Najveći izvoz ostvaren u energetskom i metalnom sektoru

Izvor: eKapija Četvrtak, 12.08.2010. 16:16
Komentari
Podeli

Republika Srpska je u prvih šest mjeseci 2010. godine, izvezla roba u vrijednosti 1,08 milijardi KM, što je više za 35% u odnosu na isti period 2009. godine – navodi se u Informaciji o spoljnotrgovinskoj robnoj razmjeni Republike Srpske u periodu I – VI 2010. godine, koju je pripremilo Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

Najveći izvoz za prvih šest mjeseci ove godine ostvaren je u energetskom, metalnom i drvnom sektoru, kao i u oblasti proizvodnje obuće.

Električna energija i naftna ulja (osim sirovih), su najznačajniji izvozni proizvodi Republike Srpske i učestvuju sa 25% u ukupnom izvozu Republike Srpske.

Kao rezultat bržeg rasta izvoza od uvoza, u prvih šest mjeseci 2010. godine, u odnosu na isti period 2009. godine, spoljnotrgovinski deficit Republike Srpske manji je za 129 miliona KM, odnosno za 15%. U posmatranom periodu pokrivenost uvoza izvozom povećana je sa 47,6% na 58,9%.

Najznačajniji izvozni partneri Republike Srpske su Srbija, Italija, Hrvatska, Švajcarska, Slovenija, Njemačka, Crna Gora i Austrija. U ove zemlje je u prvoj polovini 2010. godine, ostvareno povećanje izvoza u rasponu od 13% (u Srbiju) do 160% (u Švajcarsku).

U prvom polugodištu u razmjeni sa zemljama EU i članicama CEFTA, došlo je do porasta izvoza za oko 30%, a u ostale zemlje za čak 100%. Najveći porast izvoza u grupi ostalih zemalja ostvaren je u Tursku.

Značajn je i porast prosječne cijene izvoznih proizvoda Republike Srpske u prvih šest mjeseci 2010. godine, u odnosu na isti period prošle godine, sa 0,61 KM/kg na 1,01 KM/kg, što znači da se izvoze proizvodi veće dodane vrijednosti.

Prosječna cijena izvoznog proizvoda iz RS u periodu od šest mjeseci 2010. godine iznosila je 1,01 KM/kg.

Aktivnosti Vlade Republike Srpske na unapređenju poslovnog ambijenta i sufinansiranje podsticanja izvoza, značajno su uticali na smanjenje spoljnotrgovinskog deficita Republike Srpske.

U 2009. godini Vlada Republike Srpske je odobrila 10 miliona KM za podsticanje izvoza. Ova sredstva koristilo je 215 preduzeća koja su u prošloj godini ostvarila ukupan prihod od 1,4 milijardi KM, od čega je 669,2 miliona KM prihod od prodaje roba na inostranom tržištu.

U prvih sedam mjeseci ove godine, za podsticanje izvoza odobreno je 13,8 miliona KM za 229 preduzeća. Posmatrano po sektorima, podsticaje za izvoz dobilo je 77 privrednih subjekata iz drvoprerađivačke industrije, 71 iz metalne i elektro industrije, 45 iz proizvodnje tekstila, kože i obuće, 18 prehrambene industrije i 18 preduzeća iz ostalih oblasti.

Za očuvanje zaposlenosti u industriji tekstila, kože i obuće u 2009. godini su odobrena sredstva u iznosu od 4,3 miliona KM. U ovoj godini nastavljeno je odobravanje subvencija, s tim da pored preduzeća korisnici mogu biti i zanatsko-preduzetničke radnje.

Zahvaljujući, finansijskoj podršci ovom sektoru, u prvom kvartalu ove godine, industrija tekstila, kože i obuće, nakon dugog niza godina, ostvarila je suficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni sa inostranstvom od 6,4 miliona KM, saopćilo je Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

Struktura razmjene

Iz Republike Srpske najviše se izvozi električna energija, naftna ulja i ulja dobijena od bitumenskih minerala (osim sirovih), korund, željezne ili čelične cijevi i šuplji profili, obrađeno drvo, obuća i namještaj, dok se u Republiku Srpsku najviše uvozi nafta i ulja dobijena od bitumenskih minerala (sirova), toplo valjani plosnati proizvodi od željeza ili nelegiranog čelika, lijekovi, elktrična energija, naftna ulja i ulja dobijena od bitumenskih minerala (osim sirovih), dijelovi obuće, preparati koji se koriste za prehranu životinja, pivo dobijeno od slada, hljeb, peciva, kolači, keksi i ostali pekarski proizvodi, čokolada i ostali prehrambeni proizvodi koji sadrže kakao.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.