NavMenu

Kreće ugradnja LED rasvjete na saobraćajnicama u Tuzli

Izvor: eKapija Petak, 25.06.2021. 07:12
Komentari
Podeli
Tuzla (Foto: grad.tuzla.ba)Tuzla
Služba za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzle i JKP "Saobraćaj i komunikacije" ovih dana počinju sa realizacijom projekta zamjene postojećih rasvjetnih tijela energijski efikasnom LED rasvjetom.

U okviru projekta GED – Zeleni ekonomski razvoj, kojeg finansira Vlada Švedske, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), Grad Tuzla je zaključio sporazum o učešću i sufinansiranju projekta "Unapređenje energijske efikasnosti javne rasvjete u Tuzli. Projektom je planirana zamjena postojećih rasvjetnih tijela energijski efikasnom LED rasvjetom na sjevernoj i južnoj saobraćajnici, te transferzalama koje povezuju ove dvije saobraćajnice (ukupno 912 rasvjetnih tijela), saopšteno je iz gradske uprave.

Radi se o vrlo značajnom projektu za Grad Tuzlu, imajući u vidu činjenicu da će se zamjenom postojećih rasvjetnih tijela energijski efikasnijim LED svjetiljkama podići nivo sigurnosti na najprometnijim saobraćajnicama u gradu, te da će se, prema procjenama, na godišnjem nivou postići uštede u troškovima za električnu energiju za potrebe rada sistema javne rasvjete, do 100.000 KM.

Vrijednost projekta je oko 350.000 KM, od čega su 150.000 KM donacije, a 200.000 KM sufinansiranje Grada Tuzle.

Projekat "GED – Zeleni ekonomski razvoj" za cilj ima kreiranje povoljnih uslova za investiranje u projekte i mjere poboljšanja energijske efikasnosti, uz doprinos razvoju tržišta i ekonomskom napretku BiH. Rezultati projekta su: finansijske uštede budžetskih korisnika, zapošljavanje domaće radne snage, reinvestiranje ušteđenih sredstava, zaštita okoliša i poboljšani uslovi života, rada i boravka korisnika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro, Turizam, sport, kultura, Zdravstvo

Nutricionistkinja Novaka Đokovića o tome šta treba jesti prije, a šta poslije treninga

Ishrana na bazi namirnica biljnog porekla sve je popularnija među sportistima. Zagovara je i nutricionistkinja Nevena Veselinović, koja stoji iza koncepta Veganluk i, između ostalih, savjetuje Novaka Đokovića. 
Teniser se 2010. odrekao glutena, mliječnih proizvoda i rafinisanog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa. Danas konzumira isključivo hranu biljnog porekla, pa se tako na njegovom meniju nalazi puno voća, žitarice,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.