NavMenu

Postignut sporazum za restrukturiranje rudnika u FBiH - Neće biti poskupljenja struje

Izvor: Klix Srijeda, 19.05.2021. 13:01
Komentari
Podeli
(Foto: Jaromir Chalabala/shutterstock.com)
Resorno federalno ministarstvo, Sindikat rudara i Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EP BiH) su konačno postigli sporazum o načinu restrukturiranja rudnika koji su dio koncerna EP BiH. Tvrde da to neće značiti poskupljenje struje.

Ministar energetike, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Džindić je izjavio da sporazum sadrži sedam tačaka te da će biti potpisan danas. Obrazložio je koje su to tačke:

- Potpisnici su saglasni da restrukturiranje nema alternativu te se obavezuju realizirati ga kroz socijalni dijalog

- EP BiH se obavezuje da osigura sredstva za penzionisanje radnika rudnika Kreka, Đurđevik, Breza i "Abid Lolić"

- Potpisnici se obavezuju da će restrukturiranje na planu ljudskih resrusa izvršiti najkasnije do kraja 2023. godine

- Zbrinjavanje viška radnika će se vršiti na socijalno prihvatljiv način

- Potpisnici sporazuma su saglasni da će izraditi novi pravilnik o radu i pravilnik o učinkovitosti poštujući postojeći kolektivni ugovor

- Obavezuje se EP BiH da će osigurati daljnje investicije

- Samostalni sindikat radnika u rudarstvu FBiH zadržava pravo aktiviranja odluka Upravnog odbora, a to su štrajk i prekid rada u slučaju nepoštivanja sporazuma.

Predsjednik Sindikata radnika u rudarstvu FBiH Sinan Husić je istakao da je riješeno jedno od ključnih pitanja, a to je pitanje penzionisanja.

- Ključno pitanje je bilo kako riješiti pitanje penzionisanja značajnog broja radnika, ali nisu stekli sve uslove za to. Danas imamo sporazume i odluke EP BiH koje garantuju penzionisanje više od 400 radnika - potcrtao je.

Smatra da je rok za završetak restrukturiranja objektivan i objasnio je kako će se ono vršiti.

- Imamo vremenski okvir koji je objektivan. Definisan je način zbrinjavanja viška radnika, a to je kroz prirodni odliv kroz penzionisanje, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika, podsticajne otpremnine. Zadovoljili smo zahtjeve dijela radnika koje žele prekid ugovora o radu na osnovu podsticajnih otpremnina - naveo je Husić.

Poručio je da je restrukturiranje rudnika potrebno cijelom društvu, ali, kako je rekao, ne na način kako je to ranije planirano.

Postignutim dogovorom je zadovoljan i direktor EP BiH Admir Andelija.

- Izašli smo iz perioda nerazumijevanja, koji je trajao više od mjesec. Možemo konstatovati da smo danas došli do kompromisnog rješenja. Nadat ćemo se da ćemo zajednički, kako je to defnisano, nastaviti raditi na restrukturiranju rudnika - naglasio je.

Ukazao je na to koliko će novca biti potrošeno za restrukturiranje, a koliko za investicije.

- Donijeli smo odluke na organima društva EP BiH o zbrinjavanju viška uposlenih i nastavku investicija. Ove odluke će uprava EP BiH usvojiti 25. maja. EP BiH ima 125 mil KM za zbrinjavanje viška radnika i 135 mil KM za nastavak investiranja. Nadam se da je pred nama miran period tokom kojeg ćemo svi pokazati da smo na strani restrukturiranja - rekao je.

Andelija tvrdi da restrukturiranje rudnika neće značiti poskupljenje struje.

- Riješili smo pitanje poskupljenja struje. Saopćenjem od prije dva dana smo ukazali na to da više elektroenergetski sektor ne može finansirati neefikasnosti rudnika. Izdvajanje ovih sredstava ne znači poskupljenje struje. Zahtjev sindikata je bio dugoročnije rješavanje problema u rudnicima. Mi smo rekli da bi to značilo izdvajanje 60 miliona KM svake godine. Potpisivanje sporazuma neće značiti poskupljenje struje - naglasio je.

Istakao je da je potrebno minimalno 15.000 KM po jednom rudaru za zbrinjavanje na osnovu sporazumnog prekida rada.

Radnici rudnika pod koncernom EP BiH su protestovali u nekoliko navrata nezadovoljni ranijim planovima restrukturiranja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.