NavMenu

Banjaluka: U inovacionom centru nastaju vjetroturbine

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 05.07.2010. 13:08
Komentari
Podeli

U Inovacionom centru Banjaluka (ICBL), koji radi tek pola mjeseca, dva istraživačka tima i dvije firme, rade na razvoju digitalnog, audio i video sadržaja, vjetroturbina, mobilne kade za slabo pokretne i nepokretne osobe, te štedne česme.

Menadžer trening centra ICBL Sonja Šipka kaže da se u inkubacionom centru firma "New media" iz Banjaluke trenutno bavi razvojem digitalnog, te audio i video sadržaja.

"Druga firma, 'Turbina' iz Kotor Varoša, bavi se proizvodnjom vertikalnih vjetroturbina, koje su sami osmislili", rekla je Šipka i dodala da istraživački timovi u ICBL mogu da prođu kroz dvije faze, predinkubaciju i inkubaciju.

U predinkubacionom prostoru, kaže, rade dva istraživačka tima čiji je zadatak razvoj inovacija.

"Jedan tim je osmislio mobilnu kadu za slabo pokretne i nepokretne osobe koja može da se koristi u bolnicama ili za privatne potrebe", objasnila je Šipka i dodala da je drugi tim u predinkubacionom centru osmislio štednu česmu koja se već nalazi na tržištu BiH.

Objašnjava da u fazi predinkubacije, koja traje tri mjeseca, istraživački timovi u ICBL dobijaju pomoć za razvoj poslovnog plana, registracije firme, kao i plasiranja proizvoda na tržište.

"Osoblje ICBL pomaže inovatorima da pronađu saradnike i finansijere. Ako se oni poslije tri mjeseca pomoći odluče da žele da dalje razvijaju svoje ideje, onda mogu da pređu u inkubacioni centar", rekla je Šipka.

Osim ova dva centra, ICBL zainteresovanim preduzetnicima i firmama daje šansu da pohađaju i veliki broj seminara iz različitih preduzetničkih oblasti.

Ona je dodala da će novi konkurs za poponjavanje slobodnih inkubacionih jedinica u Inovacionom centru Banjaluka, biti raspisan iduće sedmice i ostaće otvoren 30 dana.

Inovacioni centar Banjaluka osnovan je kao Fondacija Vlade RS, Vlade Kraljevine Norveške, grada Banjaluka, univerziteta Banjaluka i Istočno Sarajevo, te Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća a u njegovu adaptaciju i opremanje uloženo je 1,3 miliona maraka.

Sonja Šipka kaže da će uskoro u Invacionom centru Banjaluka početi da radi i škola preduzetništva.

"U saradnji sa Organizacijom za razvoj preduzetničkih vještina (CEFE), koja kurseve iz oblasti preduzetništva daje u više od 130 zemalja u svijetu, biće otvorena i škola za preduzetnike, a trajaće tri mjeseca. Svi polaznici ove škole dobiće certifikat CEFE i ICBL. Pored toga planiramo i dvodnevne i trodnevne seminare iz oblasti marketinga, kao i pilot kurs, "učenje on line" iz oblasti marketinga i zaštite prava i intelektualne svojine", rekla je Šipka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.