NavMenu

Žiranti ipak nezamjenjivi

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 03.05.2010. 13:59
Komentari
Podeli

Regulatori i vlasti trebaju nadograditi zakonsku regulativu i donijeti podzakonske akte kako bi se zaštitili građani i spriječilo nastajanje kategorija prevarenih žiranata, smatra Mijo Mišić, sekretar Udruženje banaka BiH. Smatra da je ukidanje žiranata priča bez realne osnove. Kaže da je stav Udruženja o njihovom ukidanju od ranije poznat, a to je da iste ne treba ukidati nego da će oni odumirati kako bude raslo shvaćanje građana o rizicima koje preuzimaju kada postanu žiranti.

Radovan Bajić , predsjednik Udruženja banaka BIH i direktor NLB Razvojne banke u tom smislu kaže da se žiranti ne mogu zabraniti jer je pravo svakog čovjeka da bude žirant ukoliko to želi, ali isto tako da to znači preuzimanje svih obaveza koje to donosi.

Bankari ističu da je ova kriza dovela do toga da se shvati realnost situacije. Smatraju da se do toga došlo, ne samo u smislu, kako kažu, da nitko nikome neće biti žirant nego da su ljudi sada realno počeli sagledavati obaveze koje preuzimaju kada pristanu da budu žiranti.

Govoreći o postojećim instrumentima koje bi mogle zamjeniti institut žiranta kažu da ih je malo i da su oni već prisutni na tržištu.

Podsjetimo, ideja o mogućnosti ukidanja žiranata pojavila se nedavno u medijima i izazvala je velike polemike, od onih koji je odobravaju do suprotnih stavova. Osim toga sve češća samoubistva prevarenih žiranata ili osoba koje nisu više mogle vraćati svoje i tuđe kredite ponovno su aktualizirale to pitanje.

Kako se počelo nešto raditi u smislu pomoći ovoj kategoriji pokazuje i formiranje Centra za finansijsko i kreditno savjetovanje koji je osnovan u Tuzli, a čiji je cilj pomoći sve većem broju korisnika kredita mikrokreditnih organizacija i komercijalnih banaka u BiH, koji su zapali u probleme.

Ukoliko ovaj pilot projekt uspije postoje najave da će širom zemlje biti uspostavljena mreža centara koji će pružati savjete i podršku građanima suočenim s finansijskim poteškoćama.

D.K.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Otvaranje tvornice GS-RAMA u septembru 2024. - U toku montaža strojeva

Izgradnja tvornice GS-RAMA je u završnoj fazi. Dok se završavaju glavni građevinski radovi u isto vrijeme polako se radi na montaži strojeva. Pojedini su već stavljeni u funkciju. Nekolicina radnika koji su bili na obuci u tvornici GS-Tvornica mašina Travnik započeli su svoj rad u GS-RAMA u poslovnoj zoni Izlaz. Službeni početak rada ove novoizgrađene tvornice je svakim danom sve bliži. To je bio povod za nedavni posjet vlasnice

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.