NavMenu

Selo Podrašnica u Mrkonjić Gradu dobija mini siranu - Slijedi nabavka opreme i edukacija o proizvodnji sira

Izvor: eKapija Subota, 05.12.2020. 08:10
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Pixabay / AlbanyColley)Ilustracija
Načelnica opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić u petak je u prostorijama IRB RS u Banjaluci potpisala ugovor za finansiranje projekta Pokretanje mini sirane u Podrašnici u opštini Mrkonjić Grad, koji je odobren u okviru javnog poziva jedinicama lokalne samouprave u RS za podnošenje prijedloga projekata za dodjelu sredstava iz Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja 2020/2021 godine.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 61.067 КM, od čega se 45.706 КM finansira iz sredstava Finansijskog mehanizma, a preostali dio u iznosu 15.361 КM je izdvojen iz budžeta Opštine Mrkonjić Grad, saopšteno je na sajtu opštine.

Partneri na projektu su Udruženje žena Naša žena Podrašnica i Agencija za privredni razvoj opštine Mrkonjić Grad.

Predviđeno trajanje projekta je pet mjeseci.

Kako je navedeno na opštinskom sajtu, projektom je planirano pokretanje mini sirane koja je smještena u prostorijama društvenog doma u selu Podrašnica na području opštine Mrkonjić Grad. Projekat predstavlja nastavak aktivnosti koje su započete projektom IFAD-Ministarstva poljovrivrede, šumarstva i vodoprivrede RS iz čijih sredstava je djelimično saniran prostor i nabavljena oprema za sam proces proizvodnje sira.

Ovim projektom se nastavlja dalje opremanje sirane koja podrazumijeva nabavku opreme za zrenje sira, hladnjača za skladištenje sira i prodajni prostor sa pratećim sitnim inventarom (vaga za vaganje, stroj za pakiranje, stol i garderobni ormar).

Takođe, ovim projektom će se obezbijediti stabilniji prihodi za žene koje su članice Udruženja žena Naša žena Podrašnica i nosioce domaćinstava kojima je situacija uzrokovana virusom Covid-19 značajno uticala na smanjenje prihoda.

Pored nabavke opreme i adaptacije prostora, za potrebe rada sirane predviđena je i edukacija za nosioce proizvodnje od strane kvalifikovanih i stručnih osoba o procesu proizvodnje i osnovama higijene u procesu proizvodnje.

Podrška sirani će biti pružena pri otpočinjanju samog procesa proizvodnje kroz obezbijeđivanje sredstava za nabavku osnovne sirovine po tržišnoj cijeni za dva mjeseca, i kroz vođenje sirane na način da se obezbjede kanali prodaje gotovih proizvoda od strane opštine i partnera Agencije za privredni razvoj.

Finansijski mehanizam uspostavljen je kako bi pružio podršku realizaciji prioriteta utvrđenih strategijama razvoja jedinica lokalne samouprave, i na taj način doprinio jačanju javnih usluga i ruralnog razvoja u Republici Srpskoj.

Sredstva za njegovo funkcionisanje u ovom ciklusu obezbijedili su Vlada Republike Srpske putem Ministarstva finansija i Vlada Švajcarske putem Razvojnog programa UN u BiH.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

08.05.2024.  |  Građevina

Logistički centar Lidla u Lepenici koštaće 100 mil EUR?

Predstavnici kompanije Lidl će 23. maja svečano postaviti kamen temeljac za izgradnju prvog logističko-distributivnog centra njemačkog giganta u BiH. Riječ je o centru čija je gradnja praktično već počela na lokaciji Lepenica, između Sarajeva i Kiseljaka, o čemu je BiznisInfo.ba ranije pisao. Ono što je zanimljivo i što je nova informacija, jeste da će gradnja samo ovog objekta koštati čak 100 mil EUR. Riječ je o ključnom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.