NavMenu

Vlada FBiH: Ispuniti obaveze iz stand by aranžmana

Izvor: eKapija Srijeda, 14.04.2010. 15:56
Komentari
Podeli

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, izrazila punu opredijeljenost da do kraja ispuni preuzete obveze spram Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke i Europske komisije.

Ovo je jedan od zaključaka nakon rasprave o dosadašnjem stupnju realizacije i preostalim obvezama proisteklim iz stand by aranžmana, u okviru pripreme novog pregleda MMF-a, koji se očekuje početkom sljedećeg mjeseca.

U protivnom, upozoreno je na današnjoj sjednici, posljedice po korisnike proračunskih sredstava i sve građane FBiH, a time i BiH, bile bi nesagledive, budući bi bila dovedena u pitanje isplata mirovina, braniteljskih i drugih naknada, sredstva za osiguranje zdravstvene zaštite, te drugo.

Pored Povjerenstva koje predlaže rješenja i prati izvršenje ovih obveza, danas je Vlada FBiH osnovala i savjetodavno tijelo od predstavnika federalnih ministarstava financija, pravde, rada i socijalne politike, kao i Ureda premijera FBiH, sa zadatkom usuglašavanja pojedinih odredaba Zakona o plaćama i naknadama u tijelima vlasti FBiH sa ciljevima fiskalne politike u FBiH, posebice onih koje se odnose na kategorizaciju i koeficijente.

Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata treba pripremiti i blagovremeno objaviti rezultate kvartalne revizije po Zakonu o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite. Isto ministarstvo treba za sljedeću sjednicu Vlade FBiH, zakazanu za 20.4.2010. godine, pripremiti tekst zakona kojim bi bila objedinjena pitanja trenutno regulirana kroz nekoliko uredbi o povoljnijem umirovljenju, kao i zakonski akt o pravima razvojačenih branitelja.

Istovremeno, danas su konkretizirane i obveze u svezi pripreme Strategije reformi iz sustava invalidsko-penzijskog osiguranja u Federaciji BiH, što je također jedna od obveza entitetskih vlada iz stand by aranžmana.

Danas je prihvaćen i zaključak da se u ponedjeljak, 19.4.2010. godine, održi sastanak Vlade FBiH s predstavnicima temeljnih braniteljskih udruga iz FBiH. Prije toga, odnosno u petak, 16.4.2010.godine, će federalni ministar za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata održati s predstavnicima udruga pripremni sastanak, navodi se u saopćenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.