NavMenu

Banke u aprilu i maju plasirale građanima samo 190 mil KM kredita

Izvor: Capital Nedjelja, 06.09.2020. 11:37
Komentari
Podeli

(Foto: love work 51/shutterstock.com)
Pandemija novog korona virusa loše je uticala na kreditiranje stanovništva, pa je tako u aprilu i maju ove godine u BiH svega 190 mil KM novih nenamjenskih i stambenih kredita sa rokom dospijeća dužim od godinu dana.

To je, kako je za Srpskainfo rečeno u Centralnoj banci BiH, svega 41% plasiranog iznosa u aprilu i maju prošle godine, prenosi portal Capital.

– Ovakav pad novoplasiranih dugoročnih kredita nije bio neočekivan, jer je neizvesnost u pogledu trajanja vanrednog i stanja prirodne nesreće usljed pandemije, a samim tim i izvora prihoda stanovništva, bila velika – objašnjavaju u Centralnoj banci.

Sa ponovnim pokretanjem ekonomske aktivnosti u zemlji, ali i uvođenjem moratorija na otplatu kredita, uz zajednički dogovor banaka i njihovih klijenata, situacija se poboljšala u šestom mjesecu.

– U junu je plasirano oko 83% iznosa novoodobrenih nenamjenskih i stambenih dugoročnih kredita stanovništvu od iznosa iz juna prethodne godine. Samim tim, trend pada stanja ukupnih kredita stanovništvu je zaustavljen u junu, a u odnosu na februar, krediti stanovništvu su niži za svega 0,4% – navode u CBBiH.

Krediti stanovništvu u martu su iznosili nešto više od 9,9 mlrd KM, a na kraju jula nešto više od 9,8 mlrd KM.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

Stiže novac za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću - Potpisan kreditni aranžman sa Razvojnom bankom FBiH

U prostorijama Razvojne banke FBIH, danas je potpisan Ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, čime se otvara novo poglavlje u modernizaciji ključnih energetskih objekata u Federaciji BiH. Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka rada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.