NavMenu

Građane Tuzle očekuje novo poskupljenje: Nakon grijanja i voda poskupljuje za 20 posto

Izvor: Dnevni list Ponedjeljak, 25.01.2010. 09:28
Komentari
Podeli

Nakon poskupljenja grijanja građane Tuzle očekuje novo poskupljenje ovaj put poskupljuje voda za 20 posto. Tako će građani umjesto sadašnje jedne marke po metru kubnom vode plaćati 1,20 maraka plus PDV. Iako su vlasti kako općinske tako i kantonalne najavljivale da je u vremenu recesije važno da cijena komunalnih usluga ne raste događa se upravo suprotno.

Iz poduzeća Vodovod i kanalizacije kao opravdanje za podizanje cijene navode da trenutačno poslovanje ovog poduzeća proizvodi velike gubitke, a samim tim i nelikvidnost.

"Da bi uspjeli uspostaviti funkciju poduzeća predložili smo Nadzornom odboru povećanje cijene pitke vode što su oni i usvojili", kazao je Sead Džambić, direktor ovog poduzeća. Džambić ističe i to da je ovo jedini način kako ne bi došlo do potpunog urušavanja sustava opskrbljivanja pitkom vodom u Tuzli.

"Mi imamo potpuno istrošen elektromotorni pogon na glavnoj crpnoj postaji u Živinicama dok je vijek trajanja filtarskih ispuna u Stuparima i Živinicama istekao. Koristimo strojeve i pogone koji su stari već 30 godina i koji su dotrajali i svaki čas se može očekivati da oni potpuno zakažu. Imamo dugovanja prema Elektroprivredi viša od 500.000 maraka i oni su nam u nekoliko navrata prijetili isključenjem struje, a pored toga i prema ostalim dobavljačima imamo dugovanja viša od milijun maraka", dodaje Džombić. On dodaje i to da je jedan od razloga zbog kojeg će doći do poskupljenja i veliki broj potrošača koji ne izmiruju svoje obveze za potrošenu vodu.

Pored povećanja cijene pitke vode doći će i do naplate održavanja vodomjera i šahtova u iznosu od 2,5 marke za fizička i 3,5 maraka za pravne osobe. S povećanjem cijene pitke vode kako je najavljeno iz ovog poduzeća doći će i do otpuštanja radnika što je kažu jedini izlaz kako bi poduzeće u idućem razdoblju uspjelo održati i izvući iz financijske dubioze.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.