NavMenu

Slovenija pripremila paket mjera ekonomske podrške vrijedan 2 mlrd EUR

Izvor: Tanjug Srijeda, 25.03.2020. 08:49
Komentari
Podeli
(Foto: wael khalil alfuzai/shutterstock.com)
Vlada Slovenije je pripremila paket mjera ekonomske podrške u vrijednosti od oko 2 mlrd EUR kako bi društvo nastavilo da funkciniše tokom korona-krize.

Mjere obuhvataju kreditne garancije za kompanije, kupovinu potraživanja preduzeća, sufinansiranje socijalnih doprinosa, privremenu osnovnu zaradu za samozaposlene i vanredni dodatak za penzionere, izvjestila je agencija STA.

Predstavljajući u utorak, 24. marta, vladin nacrt "korona-paketa" mjera, premijer Janez Janša je rekao da su mjere dizajnirane da sačuvaju radna mjesta i opšte funkcionisanje društva tokom krize.

Paket je vrijedan oko 2 mlrd EUR, što je najveći podsticaj ikada u slovenačkoj istoriji, kaže Matej Lahovnik, ekonomista koji rukovodi specijalnom radnom grupom ekonomista i privrednika koji su savjetovali vladu o mjerama.

Jedna od glavnih mjera podrške korporativnom sektoru je sveobuhvatna finansijska pomoć kompanijama, kako onim koje nastavljaju poslovanje, tako i onim koje su primorane da smanje aktivnost.

Mjere će biti na snazi do 31. maja, ali po potrebi mogu biti produžene, rekao je Janša.

Da bi preduzeća ostala u funkciji, država planira da pokrije sve doprinose poslodavaca u periodu do dva mjeseca, uključujući i doprinose za penziono osuguranje zaposlenih u privatnom sektoru, koji i dalje rade tokom krize.

Janša je takođe najavio mjeru koju je nazvao "finansijskim topom", a riječ je o programu garancija za kompanije i kupovini korporativnih dugova.

Prema Lahovnikovim riječima, kompanije će moći da prodaju teško naplativa potraživanja državnoj instituciji. Iako je loša banka u početku pominjana kao institucija koja se bavi takvim potraživanjima, Lahovnik je naveo da to još nije definitivno.

Isplate naknada za bolovanja svih radnika koji se razbole tokom krize u potpunosti će pokrivati državni fond za zdravstveno osiguranje, a ne poslodavaca koji moraju da pokriju prvih 30 radnih dana odsustva.

Plaćanje poreza na dobit preduzeća biće privremeno obustavljeno, a dobavljači koji sarađuju s državom biće isplaćivani u roku od osam dana, umjesto trenutno minimalnog roka od 30 dana.

Samozaposleni će biti izuzeti od plaćanja doprinosa i dobijaće od države mjesečno osnovnu zaradu u iznosu od 70% slovenačke minimalne plate. Da bi ispunili pravo na to treba samo da dostave izjavu da je njihovo poslovanje zahvatila kriza. Izjave će biti provjerene retroaktivno.

Janša je rekao da će penzioneri sa primanjima ispod 700 EUR dobiti poseban dodatak koji će im pomoći da se lakše uhvate u koštac sa nastalom krizom. Jednokratna uplata penzionerima biće u rasponu od 130 do 300 EUR i biće izvršena 15. aprila.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

08.05.2024.  |  Građevina

Logistički centar Lidla u Lepenici koštaće 100 mil EUR?

Predstavnici kompanije Lidl će 23. maja svečano postaviti kamen temeljac za izgradnju prvog logističko-distributivnog centra njemačkog giganta u BiH. Riječ je o centru čija je gradnja praktično već počela na lokaciji Lepenica, između Sarajeva i Kiseljaka, o čemu je BiznisInfo.ba ranije pisao. Ono što je zanimljivo i što je nova informacija, jeste da će gradnja samo ovog objekta koštati čak 100 mil EUR. Riječ je o ključnom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.