NavMenu

GOLDMAN SACHS: Barel nafte biće 30 USD zbog cjenovnog rata i virusa korona

Izvor: Indikator Ponedjeljak, 09.03.2020. 08:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)Ilustracija
Goldman Sachs smanjio je prognoze cijena brent nafte za drugo i treće tromjesečje na 30 USD po barelu, navodeći rat cijena nafte između Rusije i Saudijske Arabije i značajan pad potražnje nafte zbog virusa korona koji je urokovao smrt više od 3.500 ljudi širom svijeta.

Nafta je pala ispod granice iz 1991. u ponedjeljak, nakon što je Saudijska Arabija započela cjenovni rat s Rusijom tako što je smanjila svoje prodajne cijene i obavezala se da će oslobađati svoju opskrbnu ponudu na tržištu, koja je opadala usljed pada potražnje zbog izbijanja virusa.

- Agresivno sniženje saudijskih službenih prodajnih cijena i nespremnost Rusije da pogura sporazum u petak daje malu vjerovatnost za neposredni (OPEC +) sporazum - rekao je Goldman u bilješci od 8. marta.

Trogodišnji pakt između Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusije je okončan u petak, nakon što je Moskva odbila podržati dublje smanjenje cijena nafte, a OPEC je uklonio sve ograničenja na svoju vlastitu proizvodnju.

- Iako isključujemo sporazum o OPEC + u narednim mjesecima, također vjerujemo da je ovaj sporazum inherentno disbalansiran, a njegovo smanjenje proizvodnje ekonomski neutemeljeno, navela je banka.

Niže cijene nafte počet će stvarati akutni finansijski stres i smanjivati ​​proizvodnju iz škriljaca kao i drugih visokocjenovnih proizvođača, kaže banka.


Bit će zanemariv odgovor američkih proizvođača škriljaca u drugom tromjesečju, ali proizvodnja će u trećem tromjesečju pasti za 75.000 barela dnevno i daljnjih 250.000 u četvrtom tromjesečju 2020. godine, priopćila je banka. Međutim, to neće spriječiti višak opskrbe u trećem tromjesečju od 1,2 miliona barela dnevno.

Pretpostavljajući da neće biti promjena u proizvodnoj politici, Goldman očekuje da će se u četvrtom tromjesečju 2020. pojaviti deficit u isporuci, koji će smanjiti višak zaliha do 2021. godine.

Banka je priopćila kako izgledi crpljenja zaliha mogu pomoći cijenama da do kraja ove godine porastu na 40 USD po barelu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.