NavMenu

Otvoren vjetropark Čibuk 1 kod Kovina - Proizvodiće energiju dovoljnu za snabdijevanje grada veličine Novog Sada

Izvor: RTS Ponedjeljak, 14.10.2019. 09:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Zvone/shutterstock.com)Ilustracija
Najveći vjetropark na zapadnom Balkanu Čibuk 1 svečano je otvoren u Mramorku kod Kovina. Investicija je vrijedna 300 mil EUR, snabdijevaće električnom energijom 113.000 domaćinstava i može da spriječi više od 370.000 tona emisije ugljen-dioksida godišnje.

Vjetropark Čibuk 1 ima 57 vjetroturbina i instalisanu snagu od 158 megavata.

Ovaj projekat doprinosi stabilnosti snabdijevanja strujom i omogućio je Srbiji da proizvodi 27% svojih potreba energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine, a time pomaže i smanjenju korišćenja uglja u proizvodnji električne energije.

Ovo je sedmi vjetropark u Srbiji i najveći je na Zapadnom Balkanu. Izgradnja je završena u aprilu ove godine.

Iza projekta stoje kompanija Vetroelektrane Balkana i kompanija Masdar iz Abu Dabija, a investiciju su podržale Međnarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svjetske banke, i Evropska banka za obnovu i razvoj.

Vjetropark kod Kovina je na spisku povlašćenih proizvođača eletkrične energije kojima je odobreno finansiranje u sistemu "fid-in" tarife.

- Sa svojih 430 gigavat časova energije proizvodnje godišnje predstavljaće gotovo 1,5% naše godišnje proizvodnje energije i time će kaže značajno uticati na ukupnu energetsku bezbjednost Srbije i sigurnost snabdijevanja - rekao je ministar energetike i rudarstva Srbije Aleksandar Antić.


Ovaj vjetropark proizvodiće energiju dovoljnu za snabdijevanje grada veličine Novog Sada.

- Projekat je važan i zbog očuvanja životne sredine, naših obaveza kao člana Energetske zajednice, ali i kao primjer drugim investitorima da je Srbija dobro mjesto za ulaganje, posebno kad su u pitanju savremene tehnologije - navela je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović u saopštenju, a prenosi Tanjug.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Otvaranje tvornice GS-RAMA u septembru 2024. - U toku montaža strojeva

Izgradnja tvornice GS-RAMA je u završnoj fazi. Dok se završavaju glavni građevinski radovi u isto vrijeme polako se radi na montaži strojeva. Pojedini su već stavljeni u funkciju. Nekolicina radnika koji su bili na obuci u tvornici GS-Tvornica mašina Travnik započeli su svoj rad u GS-RAMA u poslovnoj zoni Izlaz. Službeni početak rada ove novoizgrađene tvornice je svakim danom sve bliži. To je bio povod za nedavni posjet vlasnice

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.