NavMenu

Primjena nutricionističkih trendova u ugostiteljstvu

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 24.06.2019. 09:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Goran Bogicevic/shutterstock.com)Ilustracija
Globalni trendovi utiču i na formiranje ugostiteljske ponude. Posljednjih godina značajno su se promijenili načini pripreme i konzumiranje hrane.

Prije je bilo za mnoge obitelji važno barem jedan obrok dnevno konzumirati na okupu, dok se u današnje vrijeme hrana konzumira na mjestu, u vrijeme i na način koji u određenom trenutku najviše odgovara. Učestalost konzumiranja hrane izvan doma u značajnom je porastu. Pojava i razvoj nutricionističkih trendova u ugostiteljstvu u velikoj su mjeri određeni promjenama u prehrambenim navikama i načinu života savremenog potrošača.

U današnje vrijeme raste interes za proizvodima visoke kvalitete za koje su potrošači spremni platiti i višu cijenu. Potrošači također cijene autentičnu hranu koja ima zajamčenu kvalitetu. Gosti sve više vode računa o veličini porcije, sastavu i prehrambenoj vrijednosti hrane koju konzumiraju izvan doma, a želja za okusom postaje sve više kozmopolitska, piše sajt hubih.sfera.ba.

Uticaj ponude zdrave prehrane na konkurentnost u ugostiteljstvu

Prema istraživanju UNWTO-a (2012), od 3500 restoratera iz 18 evropskih zemalja, 88,2% ih misli kako je gastronomija strateški element za diferenciranje i brendiranje njihove destinacije. S druge pak strane, 32,3% ispitanih odgovorilo je kako po njihovom mišljenju njihove destinacije (zemlje) nemaju izgrađen gastronomski brend te da se strateškim planovima razvoja turizma treba dodatno promicati brendiranje gastronomije u njihovim destinacijama.

Da bi se prilagodili potrebama gostiju, vlasnici restorana često nadopunjuju ili mijenjaju jelovnike, dodaju nova jela, naročito s obzirom na sezonske namirnice, educiraju svoje zaposlene o sastavu jela, podrijetlu namirnica te nutritivnim vrijednostima. Na taj način pružaju dodatnu kvalitetu svojoj usluzi i poseban doživljaj svojim gostima što se odražava i njihovim povećanim brojem.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

08.05.2024.  |  Građevina

Logistički centar Lidla u Lepenici koštaće 100 mil EUR?

Predstavnici kompanije Lidl će 23. maja svečano postaviti kamen temeljac za izgradnju prvog logističko-distributivnog centra njemačkog giganta u BiH. Riječ je o centru čija je gradnja praktično već počela na lokaciji Lepenica, između Sarajeva i Kiseljaka, o čemu je BiznisInfo.ba ranije pisao. Ono što je zanimljivo i što je nova informacija, jeste da će gradnja samo ovog objekta koštati čak 100 mil EUR. Riječ je o ključnom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.