NavMenu

HP-ovi finansijski rezultati u 2009. godini - Prihod od 27,5 mlrd. USD u trećem kvartalu

Izvor: eKapija Utorak, 25.08.2009. 10:28
Komentari
Podeli

Hewlett-Packard (HP) je objavio finansijske rezultate za treći kvartal poslovanja koji je okončao 31. jula 2009. godine, sa neto prihodom od 27,5 milijardi dolara, što je 2 posto niže nego prethodne godine, a 4 posto više nakon prilagođavanja valutne vrijednosti. HP je svjetski tehnološki lider koji nudi jednostavna rješenja za klijente i kompanije sa ponudom koja obuhvata štampanje, personalne računare, softvere, usluge i IT infrastrukturu

U ovom kvartalu, GAAP (GAAP - općeprihvaćeni računovodstveni sistemi) operativna zarada iznosila je 2,2 milijarde dolara, dok je ne-GAAP operativna zarada iznosila 3 milijardi dolara. Važno je napomenuti da finansijske informacije koje se ne odnose na GAAP ne obuhvataju 568 miliona dolara prilagođavanja na post-poreskoj osnovi, odnosno 0,24 dolara po dionici nakon izdavanja dodatnih dionica (eng. diluted share), što se primarno odnosi na amortizaciju kupljenih nematerijalnih sredstava, naknada za restrukturiranje i naknada vezanih za nabavku.

"Rezultati HP-a su rezultat našeg snažnog poslovnog portfelja, efikasne troškovne strukture i razmjere. Ostvarili smo pozitivne rezultate u širenju našeg liderskog položaja na tržištu u ključnim segmentima i jačanju naše konkurentske pozicije", izjavio je Mark Hurd, predsjedavajući i glavni izvršni direktor HP-a.

"Poslovanje se stabilizira, a mi smo uvjereni da će HP vrlo brzo imati koristi od ekonomskog preokreta te da će nastaviti sa izvanredni rezultatima nakon što se okolnosti poboljšaju".

Prihodi su u Sjevernoj i Južnoj Americi porasli za 8 posto i dostigli iznos od 12,6 milijardi dolara, a u Evropi, Bliskom Istoku i Africi opali za 12 posto, dok je u Južnoj Aziji za 4 posto, što iznosi 9,9 milijardi američkih dolara, odnosno 5 milijardi dolara. Nakon prilagođavanja vrijednosti valute, prihod je u Sjevernoj i Južnoj Americi porastao za 11 posto, a opao za 2 posto u Evropi, Bliskom Istoku i Africi, dok je u Južnoj Aziji iznos ostao isti.

Zabilježen je porast u sektoru grupe usluga i personalnih računara (PSG), dok je prihod opao u sektorima grupa poslovne pohrane i servera (ESS), grupa HP softvera, te grupa imaginga i štampanja.

Prihodi od usluga su porasli 93 posto do iznosa od 8,5 milijardi dolara, i to najviše zbog kupovine EDS-a. Sposobnost HP-a se ogleda u rekordnoj zaradi ostvarenoj u domenu usluga, dvocifrenom rastu prihoda u Kini, i solidnim gotovinskim tokovima. Infrastructure Technology Outsourcing (Eksternalizacija infrastrukturne tehnologije) je donio prihod od 3,9 milijardi dolara, dok su Technology Services (Tehnološke usluge), Application Services (Aplikacijske usluge) i Business Process Outsourcing (Eksternalitacija poslovnog procesa) ostvarili prihod od 2,4 milijarde, 1,4 milijarde, odnosno 711 miliona dolara.

Prihodi od HP softvera su se smanjili za 2 posto na iznos od 847 miliona, a prihod grupe koja obuhvata imaging i štampanje za 20 posto, na iznos od 5,7 milijardi dolara. Prihodi od nabavke robe su se smanjili za 13 dolara djelomično zbog neprekidnog prilagođavanja količine robe koja je dostupna za isporuku krajnjem korisniku, dok su prihodi od komercijalne hardverske opreme i korisničkog hardvera opali za 37 posto, odnosno 21 posto.

Za cjelokupnu 2009. godinu, HP očekuje da će prihodi i zarade biti u nivou srednje vrijednosti prognoze od 19. maja 2009. godine, navodi se u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

Stiže novac za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću - Potpisan kreditni aranžman sa Razvojnom bankom FBiH

U prostorijama Razvojne banke FBIH, danas je potpisan Ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, čime se otvara novo poglavlje u modernizaciji ključnih energetskih objekata u Federaciji BiH. Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka rada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.