NavMenu

Minus na monitoru – Kriza pogodila i distributere računara i računarske opreme

Izvor: Fokus Četvrtak, 16.07.2009. 10:31
Komentari
Podeli

Da ekonomska kriza nije zaobišla ni preduzeća koja se bave prodajom računara i računarske opreme najbolje pokazuje primjer kompanije "IT Computers", u kojoj je sredinom maja pokrenut stečaj.

Iako su računari posljednjih godina postali potreba a ne luksuz, povećanje nezaposlenosti i pad kupovne moći stanovništva, te kriza u bankarskom sistemu, doveli su do pada obima prodaje u ovoj kompaniji čak do 90 odsto. Zbog toga je došlo do negativnih rezultata poslovanja, a na kraju i do stečaja u ovom preduzeću.

Manji obim poslovanja bilježe i ostala preduzeća koja se bave prodajom i servisiranjem računara. Razlog jeste, prije svega, strah građana da kupuju bilo šta osim osnovnih životnih potrepština.

"U našem preduzeću za sada kriza još nije znatnije uticala na poslovanje, mada u posljednja tri mjeseca osjećamo posljedice. Sarađujemo više s pravnim licima nego sa fizičkim, pa je situacija nešto bolja. Osim toga, građani više i nisu toliko uplašeni krizom, pa se prodaja polako popravlja" kažu u preduzeću "Alf-om".

Šef prodaje u preduzeću "Pan-ex", Slobodan Lončar, kaže da u ovom preduzeću nema razloga za strah kada je u pitanju poslovanje.

"Kriza nas nije bitnije potresala i prodaja trenutno ide dobro. Obezbjeđujemo računare, opremu i servisiranje za mnoga preduzeća tako da posla ima" istakao je Lončar.

Predsjednik sekcije za trgovinu Udruženja ekonomista RS SWOT, Saša Milanović, istakao je da je u Republici Srpskoj i BiH usljed globalne krize opala kupovina trajnijih potrošnih dobara uopšte, pa nije čudno da ni prodaja računara ne napreduje kao ranije.

"Ovdje je, prije svega, riječ o psihološkoj reakciji stanovništva na krizu. Osim toga, specifičan problem predstavljaju banke koje su smanjile kreditne plasmane. S obzirom na to da su krediti osnovni izvor za kupovinu trajnijih dobara, nije ni čudo što je njihova prodaja smanjena" smatra Milanović.

Veliki problem poslovanja preduzeća koja distribuišu računare i prateću opremu u BiH, kaže Milanović, jeste i taj što su njihova sjedišta obično u drugim zemljama, uglavnom u Srbiji i Hrvatskoj.

"U vrijeme krize takve kompanije povlače novac sa slabijih tržišta, odnosno iz poslovnica, i ulažu u matično preduzeće. Takva je situacija i kod nas" napomenuo je Milanović i dodao da u posljednja tri do četiri mjeseca slabi i ponuda računara na domaćem tržištu.

"Kako će se situacija dalje razvijati, teško je predvidjeti, ali se može očekivati da će se takav trend nastaviti" kaže Milanović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.