NavMenu

Beogradski aerodrom u rukama kompanije Vinci - Najavljen investicioni plan vrijedan više od 730 mil EUR

Izvor: eKapija Petak, 15.02.2019. 09:40
Komentari
Podeli
Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsjednik kompanije Vinci Airports Nikola NotbarPredsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsjednik kompanije Vinci Airports Nikola Notbar
Francuska kompanija Vinci Airports obilježila je 13. februara početak svog poslovanja u Srbiji, kao i početak koncesije nad Aerodromom Nikola Tesla, kojim će upravljati narednih 25 godina.

Predsjednik kompanije Vinci Airports Nikola Notbar (Nicolas Notebaert), podsjetio je da su koncesija i sam rad počeli još u decembru, ali da ovakav projekat zahtjeva poseban dan samo za proslavu. Kako je istakao, Srbija ima toliko toga da ponudi, a Vinci će učiniti sve da ostatak svijeta to vidi. Poručio je i da čvrsto vjeruje u potencijal razvoja beogradskog aerodroma.

- To je razlog zbog kojeg se nadamo da ćemo, u narednih 25 godina, biti primjer dobrog partnera privredi Srbije, koji će predvođen nadležnim organima Srbije učvrstiti poziciju Nikole Tesle kao vodećeg aerodroma na Balkanu - rekao je Notbar.

Kako bi se ova ambicija ostvarila, Nikola Notbar najavio je investicioni plan u iznosu od više od 730 mil EUR koji će tokom trajanja koncesije biti uloženi u unapređenje i modernizovanje aerodroma, sa ciljem da se broj od pet miliona putnika usluženih svake godine podigne na 15 miliona, do kraja koncesije.

- Razvićemo saobraćaj, ali ćemo to uraditi na osmišljen i održiv način. Vinci Airports će svojom posvećenošću održivosti omogućiti da Aerodrom Nikola Tesla postane kompanija za primjer u pogledu društvene odgovornosti kroz razvoj i jačanje sigurnosnih i bezbjednosnih standarda, i tako što će aerodrom postati evropski primjer u oblasti zaštite životne sredine - rekao je on.

Ukazao je da je Srbija zemlja sa bogatom kulturom i istorijom, te da je u posljednje vrijeme ostvarila i značajne ekonomske rezultate.

- Srbija ima toliko toga da ponudi, a mi ćemo ispuniti svoj dio zadatka da ostatak svijeta to vidi. Radićemo na tome da aerodrom bude najbolji pokazaltelj buduće Srbije, kako bi se ubrzao njen ulazak na međunarodna tržišta. Da bismo ostvarili ovu ambicioznu viziju uključićemo beogradski aerodrom u jedinstvenu mrežu Vinci koja spaja 45 aerodroma u 12 zemalja na tri kontinenta. Zbog toga je koncesija pozitivan alarm za razvoj aerodroma - objasnio je Notbar.


Dok je simbolično predavala ključeve Aerodroma, Ana Brnabić, predsjednica Vlade Republike Srbije, izjavila je da ovaj projekat ima strateški značaj za dalji razvoj Srbije.

- Ovo je prva koncesija u istoriji naše zemlje, a Vinci je partner koji će svojim znanjem, iskustvom, referencama i resursima unaprijediti poslovanje našeg aerodroma - istakla je Brnabić.

Premijerka je u svom obraćanju rekla da je 2012. godine kroz Aerodrom Nikola Tesla prošlo 3,4 miliona putnika, a zahvaljujući partnerstvu sa Etihadom i postojanju Air Serbia, na kraju 2018. godine aerodrom je imao čak 5,6 miliona putnika.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

Stiže novac za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću - Potpisan kreditni aranžman sa Razvojnom bankom FBiH

U prostorijama Razvojne banke FBIH, danas je potpisan Ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, čime se otvara novo poglavlje u modernizaciji ključnih energetskih objekata u Federaciji BiH. Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka rada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.