NavMenu

Roboti služe goste i pričaju viceve u kafiću u Budimpešti

Izvor: Klix Utorak, 29.01.2019. 08:22
Komentari
Podeli
(Foto: Willyam Bradberry/shutterstock.com)
Roboti u kafiću Enjoy u Budimpešti mogu raditi apsolutno sve, od posluživanja hrane i pića, pričanja viceva, plesanja s djecom do razgovora s posjetiteljima ovog kafića, piše Reuters.

Kafić koji je otvorila IT kompanija E-Software Developer u mađarskoj prijestolnici ima cijeli tim robota koji žele pomoći javnosti u upoznavanju o tehnološkoj revoluciji u automatizaciji i umjetnoj inteligenciji.

Robotski konobari prate fiksne staze kako bi isporučili narudžbe hrane i pića kupcima. Drugi služe za zabavu, kao što je Pepper, robot recepcioner koji može voditi razgovor i plesati s posjetiteljima.

Proizvela ga je japanska kompanija Softbank, a robot je morao biti modificiran kako bi čuo goste u bučnom kafiću, rekao je vlasnik Tibor Csizmadia.


Sudeći prema recenzijama na internetu, gostima su se dopale šale i ludorije ovog robota i nemaju primjedbi na usluge robota konobara.

Uprkos strahu da bi sve veća automatizacija i umjetna inteligencija mogla ugroziti zapošljavanje ljudi, roboti u kafiću Enjoy nikome nisu oduzeli posao.

- Zapravo zapošljavamo dvostruko više ljudi nego prije, jer da bi od 16 do 20 robota radilo od 9 ujutro do 21 sat navečer, morate imati IT stručnjake u pozadini - rekao je Csizmadia.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.