Izvor: eKapija | Utorak, 22.01.2019.| 15:33
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro izgradnja sistema za navodnjavanje u Semberiji - Raspisan tender za izvođača radova na pilot području u Donjem Crnjelovu

Ilustracija (Foto: Ulrich Mueller/shutterstock.com)
Izgradnja sistema za navodnjavanje u Semberiji, kojim je planirano navodnjavanje oko 10.000 hektara poljoprivrednih parcela, počinje na proljeće.

Za pilot područje u Donjem Crnjelovu, koji obuhvata 470 hektara, ovih dana je raspisan tender za izvođača radova. Vrijednost ovih radova se procjenjuje na oko 3,8 mil KM.

Kako je rekao za RTRS ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić tender će biti otvoren do 15. februara.

- Već u martu očekujemo početak izgradnje oko 30-ak kilometara cjevovoda - dodao je Pašalić.

U resornom ministarstvu napominju da je vrijednost projekta oko 3,8 mil KM, koji će biti obezbijeđeni iz Svjetske banke. Grad Bijeljina finansiraće 15% projekta.

- Imamo dio sredstava od doprinosa za vode, koje možemo trošiti samo uz saglasnost ministartsva, tako da ćemo jedan dio uložiti za eksproprijaciju, a drugi dio za navodnjavanje - napomenuo je Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Uz glavnu kanalsku mrežu u Semberiji, projektom je planirano da se obezbijedi navodnjavanje za oko 10.000 hektara površina pod povrtarskim i ratarskim kulturama. To podrazumijeva 40 pumpnih stanica i oko 320 kilometara cjevovoda u selima Kojčinovac, Obarska i Crnjelovo, prenosi RTRS.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.