NavMenu

Informaciona tehnologija i inovacije za mala i srednje-velika preduzeća (MSP)

Izvor: eKapija Srijeda, 25.03.2009. 15:38
Komentari
Podeli

Informacona i komunikaciona tehnologija (ICT) ima ključnu ulogu kod primjene inovacija i kompetitivnosti za male biznise, a posebno za IT sektor. Edukacija radnika za sticanje odgovarajućih vještina i omogućavanje pristupa visoko – tehnološkoj infrastrukturi je od osnovne važnosti da bi se u potpunosti iskoristile mogućnosti ICT-a.

Inovacije su postale "mot du jour" (tema dana) u debati o tome na koji način EU može izaći iz aktuelne finansijske krize. Budućnost evropskih high-tech industrija će u velikoj mjeri ovisiti o angažmanu malih i srednje- velikih preduzeća u pretpostavljenih 95% slučajeva.

Informaciona tehnologija može pomoći da se smanje troškovi, omoguće efikasniji razvojni procesi i da se proizvodi dostavljaju na tržište mnogo brže nego što je to bio slučaj u prošlosti.

Sa stajališta praktičnosti ovo mogu biti jednostavne stvari kao što je slučaj sa dostavljanjem e-računa ( e – fakturisanje) i sistemi za elektronsko plaćanje kao i upotreba programa računarski potpomognutog dizajna što čini posao inžinjera I arhitekata manje radno napornim,a više kreativnim.

Mnoge od evropskih najkreativnijih ICT firmi su MSP-i koji su razvili svoja tehnološka rješenja i često se uvezuju sa većim firmama sposobnim da integrišu inovacije u postojeće platforme namjenjene krajnjim korisnicima.

Glavne prepreke optimalnom korištenju ICT-a su ograničenja za broadband u zemljama članicama EU i radna snaga neophodna za obuku o tome na koji način primjeniti novonastajuće tehnologije.

EU je pokrenula brojne inicijative usmjerene ka nadogradnji ICT vještina, uključujući uspostavljanje tima za kompetitivnost u ICT sektoru i pokretanju komunikacije o e-vještinama.

Grupa stručnjaka za e-fakturisanje je organizovana od strane Komisije, a važnost koja se pridaje pravoj kombinaciji vještina u MSP sektoru je obrazložena u podzakonskom aktu pod nazivom Small Business Act.

Kao dopuna ljudskom kapitalu, fizička telekomunikaciona infrastruktura nije adekvatna u nekim zemljama članicama. Pristup broadband internetu velike brzine se danas podrazumijeva kao neophodnost za efikasan e-biznis posebno u ruralnim djelovima Evrope koji nemaju zadovoljavajući nivo broadband pokrivenosti.

( Izvor www.euractiv.com )

Komentari
Vaš komentar

Top priče

10.05.2024.  |  Energija, Industrija, Finansije

Srpskoj prijeti gubitak pola milijarde maraka

Energetski sektor u Republici Srpskoj trpi značajne finansijske udarce, a u prilog ovoj tvrdnji, govori činjenica da je Srpska u 2024. godini definitivno izgubila dva arbitražna spora, zbog kojih će dvjema slovenačkim kompanijama morati da isplati sa kamatama nešto manje od 340 mil KM. Ali, tu nije kraj problemima, jer Republici prijeti još jedan arbitražni spor, ovoga puta sa Hrvatskom, a u igri je ponovo 200 mil KM, koliko u vidu

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.