NavMenu

Do kraja 2018. otvaranje multimedijalnog muzeja Valter brani Sarajevo

Izvor: Klix Petak, 03.08.2018. 09:44
Komentari
Podeli
(Foto: Mammut Vision/shutterstock.com)
U toku su pripreme za postavku multimedijalnog muzeja Valter brani Sarajevo koji će se nalaziti u prostoru Filmskog centra Sarajevo, u ulici Dženetića Čikma. Koncept i idejno rješenje muzeja radio je tim Filmskog centra Sarajevo na čelu sa Jasminom Durakovićem, dok je za (radno) dizajnersko rješenje bila zadužena Sanja Kulenović, industrijska dizajnerica iz Sarajeva.

Muzej je ime dobio po kultnom filmu Hajrudina Šibe Krvavca koji je vremenom postao simbol jednog vremena i jednog grada.

- Muzej ima kulturološku, ali i turističku/komercijalnu namjenu, sa atraktivnom muzejskom historigrafskom, scenografskom, kostimgrafskom i interaktivnom postavkom koja vizuelnim putem donosi priču o kultnom filmu, njegovim likovima, lokacijama na kojima se sniman, rekviziterskim, scenografskim i kostimografskim elementima, kao i odgovarajućim audio-vizuelnim materijalom - rekao je direktor Filmskog centra Sarajevo Jasmin Duraković.

Izgradnju muzeja finansiraće Filmski centar Sarajevo iz vlastitih sredstava, zainteresovani partneri i sponzori, a za sve koji žele podržati ovaj projekt bit će pokrenuta online fundrising kampanja.


- Partneri, turistička industrija u BiH i regiji, kao i u dalekoj Kini koja Sarajevo prepoznaje upravo preko ovoga filma pokazuju veliki interes za ovaj muzej - rekao je Duraković.

Otvaranje muzeja planirano je do kraja 2018. godine. Ovaj pilot projekt bi trebao biti uvod u aktivnosti koje imaju dugoročan karakter, a to je izgradnja muzeja/zabavnog parka u nekadašnjem filmskom studiju Jagomir posvećenog kinematografiji u BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Otvaranje tvornice GS-RAMA u septembru 2024. - U toku montaža strojeva

Izgradnja tvornice GS-RAMA je u završnoj fazi. Dok se završavaju glavni građevinski radovi u isto vrijeme polako se radi na montaži strojeva. Pojedini su već stavljeni u funkciju. Nekolicina radnika koji su bili na obuci u tvornici GS-Tvornica mašina Travnik započeli su svoj rad u GS-RAMA u poslovnoj zoni Izlaz. Službeni početak rada ove novoizgrađene tvornice je svakim danom sve bliži. To je bio povod za nedavni posjet vlasnice

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.