NavMenu

Ono Bikes osvaja Bliski istok - Električni bicikli iz Srbije zainteresovali i Porsche

Izvor: Blic Petak, 06.07.2018. 11:42
Komentari
Podeli
(Foto: Mirko Nahmijas)
Proizvođač elektro-bicikala i bicikala Ono Bikes iz Srbije, nakon zapaženog uspjeha modela Archont i pozicioniranja na globalnom tržištu kao jednog od najzanimljivijih novih brendova u biciklističkoj industriji, nastavio je da niže uspjehe na međunarodnoj sceni.

Tim se nedavno vratio iz Abu Dabija, gdje su bili dio StartAD, prestižnog akceleratorskog programa u okviru američkog univerziteta NYU, našli su partnere u UAE i uskoro očekuju početak saradnje.

- StartAD program bio je izuzetno intenzivan. Osim rada sa mentorima i unapređivanja naših poslovnih, proizvodnih, marketinških i prodajnih strategija, fokus je bio na pronalaženju potencijalnih partnera na tržištu Ujedninjenih arapskih emirata. Dubai i Abu Dabi su podjednako zanimljivi, biciklistička infrastruktura se razvija velikom brzinom u oba grada, a strategija prelaska na električna vozila u narednoj deceniji se već uveliko implementira. Za sada smo pronašli četiri zainteresovana partnera u ova dva grada i očekujemo početak saradnje u drugoj polovini godine - rekao je Sani Migati, šef operative Ono Bikes.

Ipak, pažnju investitora privukao je treći i najnoviji projekat kompanije Ono Bikes, takozvana Kargo rikša. Masdar City, budući svjetski centar CleanTech industrije, istoimeni univerzitet i kompanija koja stoji iza cijele priče, ponudili su timu nešto što se teško odbija...

- Projekat Masdar City je fascinantan, a osnovna ideja je da se izgradi prvi grad na planeti koji će u potpunosti biti energetski samoodživ i bazirati se isključivo na obnovljivim izvorima energije. Vozilima na fosilna goriva neće biti dozvoljen ulaz, a očekuje se da do završetka radova 2030. grad naseli 50.000 ljudi, većinom inženjera. Institut i Univerzitet Masdar su ispostava prestižnog američkog MIT, čije će laboratorije, istraživači i ekspertsko znanje i iskustvo biti na raspolaganju našem timu prilikom daljeg razvoja i realizacije kargo rikše, ukoliko prihvatimo poziv. Finansijska sredstva su dostupna bez unaprijed postavljenih ograničenja, a cijeli tim bio bi relociran u Masdar, odnosno Abu Dabi, na šest mjeseci. Masdar grupa je dio jednog od najvećih svjetskih investicionih koncerna - Mubadala grupacije, pa bi nam, ukoliko prihvatimo poziv i prođemo kroz program, vrata većine svjetskih tržišta bila širom otvorena - objasnio je Marko Šćepanović, izvršni direktor kompanije Ono Bikes.

U međuvremenu, prvi model kompanije Ono Bikes, jedinstveni Archont, zapazio je njemački autoindustrijski gigant.

- Kompanija Porsche pozvala nas je da budemo dio njihovog akceleratorskog programa, što nam je još jedna značajna potvrda da radimo dobar posao i motivacija da nastavimo sa daljim razvojem - izjavio je Saša Šćepanović, dizajner u kompaniji.


Najveća želja mladog tima Ono Bikes jeste da biznis zadrže i razvijaju u Srbiji.

- Ipak, sve više primamljivih ponuda dolazi iz inostranstva, dok ozbiljnu ponudu iz Srbije još čekamo - zaključio je Marko Šćepanović.

Poziv Porschea je uslijedio nakon velikog uspjeha i ulaska njihovog drugog projekta - Odo Ride, u Climate KIC akcelerator.

- Odo Ride je projekat savremenog, održivog transporta ljudi u urbanim sredinama budućnosti, na kom radimo posljednjih godinu dana. Projekat je dobio finansije od najvećeg evropskog akceleratora za klimatske promjene Climate KIC. Radi se o taxi biciklima, odnosno vozilima na kombinovani biciklistički i električni pogon sa solarnim panelom kao izvorom energije. Sastavni dio ovog projekta je i razvoj softvera u vidu mobilne aplikacije za korisnike i web aplikacije za poslovne klijente - istakao je Šćepanović.

Ono Bikes podsjetimo, bio je prošle godine u najužem izboru za nagradu za investiciju godine u Srbiji Aurea 2017, koju dodjeljuje naš portal.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

Stiže novac za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću - Potpisan kreditni aranžman sa Razvojnom bankom FBiH

U prostorijama Razvojne banke FBIH, danas je potpisan Ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, čime se otvara novo poglavlje u modernizaciji ključnih energetskih objekata u Federaciji BiH. Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka rada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.