NavMenu

U Tuzli održan okrugli sto na temu: «Infrastruktura za razvoj inovatorstva / inovativnosti u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini»

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 24.11.2008. 13:28
Komentari
Podeli

U srijedu, 19.novembra 2008 u 11,00 sati u Tuzli je održan okrugli sto na temu: « Infrastruktura za razvoj inovatorstva / inovativnosti u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini ». Okruglom stolu je prisustvovalo preko 30 predstavnika javnog, biznis i NVO sektora. Posebno je zapaženo brojno prisustvo inovatora i njihovih asocijacija/udruženja, te predstavnika štampe i elektronskih medija.

Okrugli sto je realizovan u sklopu aktivnosti projekta «Strateško jačanje razvojno - poduzetničkih centara (RPC) u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini» koga finansira EU. Inače, Projekat implementira Nezavisni biro za razvoj (NBR), u partnerstvu sa Općinom Tuzla. Projektom su obuhvaćeni razvojno-preduzetnički centri / zone u: Tuzli, Orašju, Bosanskom Šamcu, Modriči, Čeliću i Brčkom, saopćeno je za eKapija.ba iz Nezavisnog biroa za razvoj.

Na okruglom stolu su predstavljeni rezultati istraživanja koji su sažeti u analizi «Infrastruktura za razvoj inovatorstva / inovativnosti u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini». Nakon razmatranja i uvrštavanja diskusija, prijedloga i sugestija učesnika, Analiza će biti kompletirana i biće osnov za održavanje konferencije «Neophodnost razvoja inovatorstva/inovativnosti u Bosni i Hercegovini», koja će se održati u u Brčkom 4.12.2008.godine. Konferencija će se realizovati u saradnji sa Privrednom komorom Brčko i Vladom Brčko distrkta BiH i uvrštena je u zvanični program 7. međunarodnog sajma privrede „ Brčko 2008 „ ( 3.-7.decembra 2008.)

Na Okruglom stolu je naglašena činjenica da se najvrednijim resursom firmi ne smatraju materijalna dobra poput zgrada, pogona ili kapitala (to se uvijek može naći na tržištu), nego znanje, iskustvo i inventivnost.

Za razvoj inovatorstva nužna je uspostava djelotvornije komunikacije između svih subjekata razvoja – inovatora i njihovih udruženja, resornih ministarstava, privrednih komora i subjekata, razvojnih agencija, razvojno-preduzetničkih i centara za podršku razvoju inovatorstva i inventivnosti koji su primjenjivi u svim segmentima ljudskog djelovanja.

Analiza o inovatorstvu u SI BiH, koja će se prezentirati na Konferenciju u Brčkom, predstavlja osnov za dalji rad RPC-a na razvoju inovacija, ali ga u istu svrhu mogu koristiti i ostali akteri razvoja. Analiza će obuhvatiti:

  • osnovne pojmove o inovatorstvu i trendovima razvoja inovatorstva,
  • inovatorstvo u EU i Hrvatskoj,
  • stanju inovatorstva u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini,
  • mogućim načinima podrške daljem razvoju inovatorstva svih aktera razvoja,
  • aktivnostima koje će biti implementirane u narednom periodu u od strane RPC-a.

Analiza ćebiti dostupna na web stranici NBRa – http://www.nbrudruzenje.org

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.