NavMenu

BiH predala odgovore na Upitnik Evropske komisije

Izvor: Radiosarajevo.ba Srijeda, 28.02.2018. 15:43
Komentari
Podeli
(Foto: europa.eu)
Bosna i Hercegovina je danas (28. februara 2018. godine) konačno predala odgovore na ukupno 3.242 pitanja iz Upitnika Europske komisije (EK).

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, odgovore su danas u Sarajevu uručili predsjedniku Evropske komisije Žan Klod Junkeru za pripremu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Podsjećamo, BiH, uz Kosovo, je jedina država regije koja nema status kandidata za članstvo u EU.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han uručio je 9. decembra 2016. godine predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Upitnik Evropske komisije. Ovim je Evropska komisija zvanično započela proces pripreme mišljenja o Zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, koji je predat Vijeću Evropske unije u februaru 2016. godine. Za ispunjavanje Upitnika EK BiH je trebalo više od 14 mjeseci.


Jučer je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio da su priprema i usaglašavanje Odgovora na Upitnik Evropske komisije predstavljali najkompleksniju fazu u dosadašnjem procesu ispunjavanja obaveza iz evropske agende za Bosnu i Hercegovini.

- Predajom odgovora na Upitnik pokazaće se sve ono što smo u proteklom periodu, u skladu sa svojim ustavnim i administrativnim nadležnostima, uradili Vijeće ministara BiH, Direkcija za evropske integracije, entiteti i kantoni - istaknuo je Zvizdić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.