NavMenu

UIO BiH objavila bijelu listu obveznika - Uredne platiše imaće poseban tretman

Izvor: Capital Ponedjeljak, 21.08.2017. 15:53
Komentari
Podeli
Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH saopštila je da je 10 kompanija iz BiH uplatilo ukupno 388 mil KM PDV-a u prvih šest mjeseci ove godine, što su ujedno i najveće uplate PDV-a u BiH.

Kompanije sa naviše uplaćenog PDV-a u prvoj polovini 2017. godine su BH Telecom Sarajevo, Elektroprivreda BiH Sarajevo, Telekom Srpske i m:tel Banjaluka, Fabrika duhana Sarajevo, Elektroprivreda HZ HB Mostar, Bingo Tuzla, Hrvatske telekomunikacije Mostar, Optima grupa Banjaluka, RiTE Ugljevik i Rudnik mrkog uglja Banovići.

U saopštenju je navedeno i po pet obveznika iz svakog regionalnog centra UIO koji su u prvoj polovini 2017. godine izvršili naveće uplate PDV-a, a ukupno su uplatili 492 mil KM.

U Regionalnom centru Banjaluka riječ je o kompanijama Telekom Srpske i m:tel Banjaluka, Optima grupa Banjaluka, Rafinerija nafte Brod, ZP Elektrokrajina Banjaluka, Elektroprenos BiH Banjaluka.

U Regionalnom centru Tuzla riječ je o kompanijama Bingo Tuzla, RiTE Ugljevik, Rudnik mrkog uglja Banovići, Elektro-Bijeljina Bijeljina, Rudnik mrkog uglja Đurđevik, Živinice.

U Regionalnom centru Sarajevo riječ je o kompanijama BH Telecom Sarajevo, Elektroprivreda BiH Sarajevo, Fabrika duhana Sarajevo, Konzum Sarajevo, Fis Vitez.

U Regionalnom centru Mostar riječ je o kompanijama Elektroprivreda HZ HB Mostar, Hrvatske telekomunikacije Mostar, RiTE Gacko, Hercegbosanske šume Kupres, Ataco-trgovina i zastupanja Mostar.

- Pomenuti obveznici dali su značajan doprinos u prikupljanju prihoda od indirektnih poreza. Tako je UIO za sedam mjeseci 2017. godine prikupila rekordnih 3,909 mlrd KM, što je za 255 mil KM ili 6,99 odsto više u odnosu na isti period 2016. godine - saopšteno je iz UIO BiH.

- Kao što svakog mjeseca na veb stranici objavljujemo takozvanu "crnu listu" dužnika po osnovu PDV-a, akciza, carina i putarina, tako ćemo u narednom periodu formirati i "bijelu listu" onih obveznika za koje se pokazalo u prethodnom periodu da su u najvećoj mogućoj mjeri ispunjavali sve svoje obaveze, te poštivali sve zakonske propise iz oblasti indirektnih poreza - saopšteno je iz UIO BiH.


Obveznici objavljeni na "bijeloj listi", kako navode iz UIO, sigurno će imati veliku prednost prilikom sklapanja svojih budućih poslovnih transakcija.

U saopštenju se navodi da je, osim najvećih uplata po osnovu PDV-a, riječ o kompanijama koje su svoje poslovanje čitav niz godina temeljile na poštivanju zakonskih propisa iz oblasti indirektnih poreza, što znači da je riječ o potpuno urednim poreskim obveznicima.

Za sve ovakve poreske obveznike u BiH UIO je najavio da će u narednom periodu uvesti takozvani "horizontalni monitoring", tačnije poseban vid kontrola koji se temelji na uzajamnom povjerenju i saradnji UIO sa poreznim obveznicima.

- "Horizontalni monitoring" ima nekoliko prednosti, a osnovni cilj ovakvog načina kontrole je pomagati i uticati na ispunjavanje obaveza poreskih obveznika, što je slučaj u mnogim modernim poreskim upravama u zemljama članicama EU - navedeno je u saopštenju.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Otvaranje tvornice GS-RAMA u septembru 2024. - U toku montaža strojeva

Izgradnja tvornice GS-RAMA je u završnoj fazi. Dok se završavaju glavni građevinski radovi u isto vrijeme polako se radi na montaži strojeva. Pojedini su već stavljeni u funkciju. Nekolicina radnika koji su bili na obuci u tvornici GS-Tvornica mašina Travnik započeli su svoj rad u GS-RAMA u poslovnoj zoni Izlaz. Službeni početak rada ove novoizgrađene tvornice je svakim danom sve bliži. To je bio povod za nedavni posjet vlasnice

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.