NavMenu

Ministri pozvali na ukidanje "diskriminatorske mjere" - Sastanak sa hrvatskim zvaničnicima do kraja nedjelje

Izvor: Tanjug Ponedjeljak, 07.08.2017. 14:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Inna Sokolovska/shutterstock)Ilustracija
Ministri Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije usaglasili su na sastanku u Sarajevu sedam zaključaka povodom trgovinskih mjera Hrvatske za poljoprivredne proizvode iz trećih zemalja i potpisali zajedničko pismo koje će biti upućeno Evropskoj komisiji.

Ministri Mirko Šarović, Rasim Ljajić, Dragica Sekulić i Ljupčo Nikolovski su pozvali Hrvatsku da ukine diskriminatorske mjere i uskladi ih sa tržišnim standardima, te da cijene inspekcijskih kontrola uskladi sa prosječnim iznosima koji važe u zemljama u regionu i EU.

Ministri su zatražili hitan sastanak sa nadležnim ministrom u Hrvatskoj ovim povodom koji bi, kako smatraju, trebalo da se održi do kraja ove sedmice u Podgorici. Hrvatski ministar za poljoprivredu Tomislav Tolušić prihvatio je ovaj poziv, prenosi Tanjug.

Ministri Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije su konstatovali da su potezom Hrvatske ugrožena pravila i načela Svjetske trgovinske organizacije i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji zabranjuju diskriminaciju, i založili se da se ovakvi sastanci redovno održavaju. Naredni će tako, biti održan u septembru u Skoplju.

Evropska komisija je pozvana da se uključi u rješavanje ovog problema, a dogovoreno je i da Crna Gora i Makedonija kao članice Svjetske trgovinske organizacije pokrenu odgovarajuće mehanizme u toj organizaciji.

Do rješenja ovog problema sa Hrvatskom, ministri su dogovorili da svaka zemlja sprovodi mjere zaštite sopstvenih interesa na način kako sama odluči.


Podsjetimo, Srbija, BiH, Crna Gora i Makedonija, pogođene su hrvatskom odlukom o novom pravilniku, prema kojem naknada za svaki obavljen inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća iznosi 2.000 kuna (270 EUR), dok je ranije iznosila 90 kuna (12 EUR).

Srbija je inače, od petka, 4. avgusta uvela rigoroznu kontrolu proizvoda iz Hrvatske, a procedura laboratorijskog ispitivanja traje 30 dana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Agro, Finansije

Izvoz gljiva iz BiH skoro prepolovljen

Tokom tri mjeseca ove godine iz Bosne i Hercegovine izvezeno je gljiva u vrijednosti od 234.611 KM, dok je prošle godine u prva tri mjeseca izvezeno 421.219 KM, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, te se iz njih primijeti pad izvoza u vrijednosti od 186.608 KM. Naime, kako su rekli, zemlje u koje smo izvozili za prva tri mjeseca ove godine su Italija, Slovenija i Srbija. - Tokom tri mjeseca ove godine uvezeno je gljiva u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.