NavMenu

Bingo najprofitabilniji trgovački lanac u BiH - Konzum u gubitku 42 mil KM

Izvor: Capital Ponedjeljak, 08.05.2017. 15:19
Komentari
Podeli
(Foto: Adisa/shutterstock.com)
Najveći trgovački lanci u BiH u prošloj godini ostvarili su milionsku dobit. Od pet lanaca, četiri su ostvarila ukupnu dobit od 111 mil KM, dok je jedini negativan bio Konzum sa gubitkom od 42,1 mil KM.

Portal Capital analizirao je poslovanje vodećih trgovačkih lanaca u BiH u prošloj godini, a zvanični podaci pokazuju da je najprofitabiljniji lani bio tuzlanski Bingo sa profitom od 67 mil KM, dok je najlošiji Konzum.

Zavidan profit od čak 33,3 mil KM ostvario je i FIS, dok su nešto manju, ali ipak milionsku dobit imali Robot (7,3 mil KM) i banjalučki Tropic maloprodaja (3,37 mil KM).

Vlasnici marketa Tropic, istovremeno su i vlasnici prodavnica Moj market, ali njihovi finansijski pokazatelji za prošlu godinu još uvijek nisu dostupni.

Ovih pet trgovačkih lanaca u prošloj godini zajedno su imali 2,4 mlrd KM prihoda.


Prema dostupnim podacima, kao i dobit, i najveći prihod imao je Bingo, čak 915 mil KM. Slijedi Konzum sa 751 mi KM prihoda, FIS sa 337 miliona, Tropik sa 208 miliona, te Robot koji je imao 182 mil KM prihoda.

Najveći broj radnika, takođe, je zapošljavao Bingo i to 5.605 i taj broj je za čak 1.140 već nego godinu ranije.

Tropic je lani uduplao broj zaposlenih sa 624 na 1.379, dok je Robot povećao broj zaposlenih za oko 200 i na kraju prošle godine je zapošjavao 1.456 readnika.

FIS je takođe povećao broj radnika za 164 i imao je na kraju 2016. ukupno 3.126 radnika, dok je Konzum lani zapošljavao 4.121 radnika, odnosno oko 260 manje nego 2015.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

Stiže novac za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću - Potpisan kreditni aranžman sa Razvojnom bankom FBiH

U prostorijama Razvojne banke FBIH, danas je potpisan Ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, čime se otvara novo poglavlje u modernizaciji ključnih energetskih objekata u Federaciji BiH. Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka rada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.