NavMenu

EBRD radi dubinsku analizu telekoma u FBiH, Svjetska banka plaća troškove

Izvor: Indikator Četvrtak, 20.04.2017. 15:49
Komentari
Podeli
(Foto: PureSolution/shutterstock.com)
Dubinsku analizu u federalnim telekomima radiće stručnjaci Evropske banke za obnovu i razvoj, a troškove će snositi Svjetska banka, potvrđeno je BHRT-u iz izvora bliskih Vladi FBiH.

Potpisivanje mandatnih pisama za dubinsku analizu BH Telecoma i HT Mostar jedan je od uslova Međunarodnog monetarnog fonda za narednu kreditnu tranšu, koji će, prema riječima Gorana Miraščića, savjetnika u Vladi FBiH, biti ispunjen u narednim danima.

Adisa Omerbegović Arapović, profesorica makroekonomije, kazala je za BHRT da dubinska analiza, odnosno due diligence znači da će vlasnici otvoriti vrata evaluatoru koji će da snimi ne samo finansijsko stanje kompanije nego sve ono što mogu biti i poslovne tajne, stanje tehnologija, dugovanja i druge stvari koje nisu dostupne u javnim dokumentima.


Premijer FBiH Fadil Novalić još u januaru ove godine rekao je da se BH Telecom ne prodaje nego restrukturira, a dubinska analiza obavlja se sa aspekta poboljšanja poslovanja i profitabilnosti, te evenutalne djelimične privatizacije 10% kako bi se uvelo još domaćih vlasnika da vrše pritisak na bolje upravljanje kompanijom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

Stiže novac za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću - Potpisan kreditni aranžman sa Razvojnom bankom FBiH

U prostorijama Razvojne banke FBIH, danas je potpisan Ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, čime se otvara novo poglavlje u modernizaciji ključnih energetskih objekata u Federaciji BiH. Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka rada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.