NavMenu

PREF RS u 2016. ostvario dobit od 4,85 mil KM

Izvor: eKapija Četvrtak, 09.03.2017. 08:23
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Nadzorni odbor Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom (PREF) Republike Srpske dao je pozitivno mišljenje na revidirani finansijski izvještaj prema kojem je ovo društvo u prošloj godini ostvarilo neto dobit od 4,85 mil KM, navodi se u saopštenju PREF-a.

Kao rezultat procesa restrukturisanja portfelja PREF-a u prošloj godini je nastavljen rast prihoda od kamata po osnovu investicija u dužničke hartije od vrijednosti i depozite, te su prihodi od kamata u prošloj godini dostigli rekordnih 4,86 mil KM.

Prihod od dividende u ovom periodu bio je 6,49 mil KM, dok su u pretprošloj godini ti prihodi iznosili 10,64 mil KM.

Pad prihoda od dividendi je osnovni razlog pada dobiti PREF-a u prošloj u odnosu na 2015. godinu za 1,89 mil KM.

Preduzeće sa najvećom dobiti i najvećom dividendom koja je isplaćena PREF-u je Telekom Srpske koji je PREF-u prošle godine isplatio dividendu u iznosu od 6,2 mil KM.


Najveći rashodi odnose se na priznavanje rashoda za akcije preduzeća kod kojih je stečajni postupak u toku ili čija je knjigovodstvena vrijednost nula u iznosu od 4,57 mil KM.

Nakon što Upravni odbor Fonda PIO, u funkciji Skupštine PREF-a, usvoji godišnji izvještaj o poslovanju PREF-a i donese odluku o isplati dobiti, Fondu PIO biće isplaćena dividenda od 4,49 mil KM, prenosi Indikator.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Agro, Finansije

Izvoz gljiva iz BiH skoro prepolovljen

Tokom tri mjeseca ove godine iz Bosne i Hercegovine izvezeno je gljiva u vrijednosti od 234.611 KM, dok je prošle godine u prva tri mjeseca izvezeno 421.219 KM, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, te se iz njih primijeti pad izvoza u vrijednosti od 186.608 KM. Naime, kako su rekli, zemlje u koje smo izvozili za prva tri mjeseca ove godine su Italija, Slovenija i Srbija. - Tokom tri mjeseca ove godine uvezeno je gljiva u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.