NavMenu

Zvanično puštena u rad nova mehanizacija u RMU Kakanj - Vrijednost investicije 21 mil KM

Izvor: biznis.ba Utorak, 28.02.2017. 15:46
Komentari
Podeli
(Foto: ArturNyk/shutterstock.com)
Elektroprivreda BiH predala je na upotrebu kakanjskom Rudniku mrkog uglja širokočelnu opremu i transportni sistem za podzemnu eksploataciju uglja vrijedne 21 mil KM.

Oprema je u jamu Begići-Bištrani spuštena prije 15-ak dana, a danas zvanično puštena u rad.

Novom, najsavremenijom opremom znatno je povećna sigurnost na radu, a njeno stavljanje u pogon doprinijeće ostvarivanju planirane proizvodnje.

Direktor Rudnika Kasim Alajbegović je kazao da je ovo veliki dan za rudnik jer su dobili opremu koju nisu bili u mogućnosti sami osigurati, a koja im je neophodna za rad.

- Prepoznala je to Uprava Elektroprivrede BiH i prvi put poslije 30 godina omogućila kakanjskim rudarima da imaju novu rudarsku mehanizaciju za podzemnu eksploataciju uglja - rekao je Alajbegović, te dodao da s novom širokočelnom opremom u jami Begići i sa starom rudarskom podgradom u jami Seoce, rudnik poslije sedam godina ima dva širokočelna mehanizovana kapaciteta.


Isporučilac opreme koja je predata RMU Kakanj je firma Becker-WorkpSp. iz Poljske.

Opremu sačinjavaju: samohodna hidraulična podgrada s 80 sekcija pojedinačne težine 15 tona, dvobubnjasta mašina za rezanje uglja, čelni-dvolančani grabuljasti transporter, odvozni grabuljar, protočna grabilica automatizirani upravljački sistem, hidraulične pumpe visokog pritiska i elektrooprema.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.