NavMenu

U centru Beograda postavljeni prvi pametni kontejneri - Rade na solarni pogon, šalju signal kad se napune

Izvor: Politika Ponedjeljak, 13.02.2017. 09:10
Komentari
Podeli
(Foto: Evan Lorne/shutterstock.com)
Poslije Amsterdama, Njujorka, Berlina, Pariza... i Beograd je dobio jedan potpuno neobičan kontejner, na solarni pogon. A uskoro će dobiti i bežični internet kako bi u svakom momentu oni koji se zateknu u njegovoj blizini mogli da imaju vaj-faj vezu sa poznanicima na društvenim mrežama.

Ovu novinu Gradska čistoća Beograd dobila je na probu prije dvadesetak dana. Dva kontejnera su već postavljena – jedan je na Terazijama, kraj autobuskog stajališta, a drugi na početku Knez Mihailove, u blizini taksi stanice.

Izgledom oni odudaraju od postojećih posuda za otpad. Mnogima liče na poštanske sandučiće, pa se u posljednjih nekoliko dana dešavalo da sugrađani u njih pokušavaju da ubace i pisma.

– Dva "pametna" kontejnera za reciklažu i sitni otpad dobili smo na probu. Oni imaju solarni punjač, nagaznu papuču, mjesto za reklamu, a u blizini njih biće i zona besplatnog interneta. Za besplatni vaj-faj još pregovaramo sa našim telekomunikacionim preduzećima, ali se nadam da će to biti uskoro riješeno pa će ova vrsta usluge biti dostupna za mjesec dana. To ne znači da će korisnici morati da stoje uz sam kontejner kada žele da koriste internet, već će on biti dostupan u krugu od pedesetak metara od posude – objašnjava Miroslav Bogdanović, direktor JKP Gradska čistoća Beograd.

Ovaj kontejner je nešto novo u katalogu urbane opreme koji je grad nedavno usvojio.

– Nadamo se da ćemo uskoro imati mogućnost da postavimo još posuda ove vrste po gradu jer su vrlo praktične. Mehanizam koji postoji u njima pokreće se pomoću solarne energije i sabija postojeći otpad. Kada se kontejner napuni, informacija se automatski prosleđuje na mobilni telefon našim ljudima u operativi, a oni angažuju ekipu koja odlazi da ga isprazni – kaže Bogdanović i napominje da kontejner, noću i u slučaju velike zime može da radi i na električnu energiju.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.