NavMenu

Pokretanje stečaja u kompaniji BH Airlines 28. septembra

Izvor: Capital Nedjelja, 25.09.2016. 16:38
Komentari
Podeli

(Foto: AVN Photo Lab/shutterstock.com)
Vlada FBiH ni na sjednici u petak se nije pozabavila pitanjem stečaja kompanije BH Airlinesa. Za pet dana na Opštinskom sudu u Sarajevu biće pokrenut stečajni postupak kojim će preostali radnici ove firme ostati bez svojih prava, odnosno zarađenih plata i doprinosa.

Kako je rekao direktor JP BH Airlines Sarajevo Amir Jažić ostalo je još samo pet dana da se radnici spase, jer će 28. septembra biti održano ročište na Opštinskom sudu u Sarajevu, nakon čega će biti pokrenut stečajni postupak.

- Tražili smo načine da se isplati osam plata i doprinosi za taj period ljudima kako bi mogli otići na biro i imati neku naknadu godinu dana i zdravstveno osiguranje, ali ništa. Vlada FBiH nas nije uvrstila na dnevni red. Nakon 28. ovog mjeseca provešće se stečaj. Stečajni upravnik može nadoknaditi stečajnu masu, ali ona nije dostatna za isplatu plate i doprinosa radnika, tako da neće moći izmiriti jer je stečajna masa pokrivena hipotekama i zalozima - rekao je Jažić.

Dodao je da ovo bio posljednji momenat da se uradi nešto po tom osnovu.

Radnici su uputili pismo premijeru Fadilu Novaliću u kojem su ga pitali da li je "zaboravio na radnike koji su ostali ni na nebu ni na zemlji, koji već skoro godinu dana čekaju da se proglasi stečaj i da dobiju otkaz".

Ukupni dug BH Airlinesa iznosi 42.762.300 KM. Najveći povjerilac je društvo HETA koje potražuje 25.409.857 KM iz ugovora o finansijskom lizingu za dva aviona ATR-72.

Međunarodni aerodrom Sarajevo potražuje 6.429.884 KM, KM, potraživanja stranih dobavljača su 4.257.826, zaposlenici po osnovu plata potražuju 2.700.000 KM, potraživanja JP Pošta BiH iznose 1.397.091 KM, rezervisanja po osnovu tužbi iznose 1.816.580 KM, a ostala potraživanja su 751.062 KM.

Kompaniji su već odavno isključeni električna energija, telefoni i ostale komunalije. Vlada FBiH je na sjednici održanoj u maju ove godine istakla kako je BH Airlines u svakoj godini od 2005. godine imao gubitak u poslovanju.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.