NavMenu

Aukcija za Bosnalijek neuspješna zbog 'tehničkih problema' - Zainteresovanih kupaca ima, uskoro nova prodaja državnog kapitala

Izvor: Indikator Nedjelja, 31.07.2016. 15:18
Komentari
Podeli
(Foto: bosnalijek.ba)
Vanredna aukcija za prodaju manjinskog udjela Vlade FBiH u Bosnalijeku 28. jula po cijeni od 15,50 KM po dionici nije realizovana jer nije bilo zainteresovanih kupaca. Na prodaji je bilo više od 1,5 miliona dionica Bosnalijeka ili 19,25% dionica u državnom vlasništvu.

U Agenciji za privatizaciju FBiH tvrde da je riječ o tehničkom problemu, da zainteresiranih kupaca ima i da za sada ne namjeravaju spustiti ponuđenu ciijenu. Vlada FBiH ima drugi najveći udio u Bosnalijeku nakon firme Haden iz Luksemburga i iznosi 19,25%.

- Imam saznanja da je bilo 'tehničkih problema', bilo je u izuzetno kratkom vremenu. Nadam se da ćemo uskoro ponovo oglasiti prodaju prije godišnjih odmora i da ćemo pronaći kupca. Ne bismo išli u prodaju da nemamo informaciju o zainteresirnim kupcima - kazao je Drago Vrbić, zamjenik direktora Agencije za privatizaciju FBiH.

Podsjećanja radi, ni ranije oglašena prodaja 45% udjela u Sarajevo osiguranju u dva pokušaja nije uspjela, uprkos spuštanju cijene dionice, iako se radilo o jednoj od najvećih osiguravajućih kuća sa gotovo 15% udjela na tržištu.

- Ono što možemo potvrditi da za sada imamo pismo namjere potencijalnih kupaca koja bi to bila cijena koju bi oni mogli ponuditi za Sarajevo osiguranje. Vidjećemo koju ćemo odluku predložiti Vladi FBiH kako prodati 45% udjela u ovoj firmi - naglasio je Vrbić no nije precizirao kada će odluka biti donesena.

(Foto: Ti_ser/shutterstock.com)
Pravilnik o određivanju cijene vladinih dionica u firmama oslanja se na berzansku cijenu, jer se minimalna cijena određuje na osnovu desetodnevne trgovine na berzi. Posljednjih 12 mjeseci, prema podacima dostupnim na Sarajevskoj berzi cijene dionica Bosnalijeka kretale su se od 9,51 KM pa do 13 KM, Sarajevo osiguranja oko 7 KM. Naredne sedmice očekuje se i objava prodaja oko 40% državnog udjela u FDS također putem berze sa početnom cijenom dionice od 83,50 KM.

Mali dioničari smatraju da su cijene dionica potcijenjene na berzi, da se priprema teren za još niže cijene i prodaju u bescijenje najprofitabilnijh preduzeća u Federaciji.

- Svi pokazatelji na osnovu kojih ljudi koji nešto znaju o tome određuju cijenu dionice, u slučaju Bosnalijeka pokazuju da je ta cijena veća od 20 KM. Sve je ovo organizirano da se da u bescijenje. Ponavaljam da će ta kriminalna hobotnica oštetiti državu za 100 miliona ako se Tužilaštvo BiH u ovo ne uključi - ističe Halil Čengić iz Udruženja dioničara Dividenda.

Prodajom državnog kapitala u navedena tri preduzeća Vlada Federacije BiH želi inkasirati oko 81,3 mil KM. Sredstva kako je ranije najavljeno biće utrošena za infrastrukturne projekte, za smještaj Vladinih institucija, ali i za uplatu neizmirenih obaveza prema PIO/MIO.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

Stiže novac za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću - Potpisan kreditni aranžman sa Razvojnom bankom FBiH

U prostorijama Razvojne banke FBIH, danas je potpisan Ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, čime se otvara novo poglavlje u modernizaciji ključnih energetskih objekata u Federaciji BiH. Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka rada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.