NavMenu

Pčelari u RS u velikim gubicima - U saćima u Semberiji i Posavini ni grama meda

Izvor: Glas Srpske Petak, 22.07.2016. 08:20
Komentari
Podeli
(Foto: Nitr/shutterstock.com)
Pčelari u Semberiji i Posavini su u velikim gubicima zbog ovogodišnjih nepovoljnih vremenskih uslova, a u nekim saćima nema ni grama meda, zbog čega mnogi od njih razmišljaju da dignu ruke od pčelarstva.

Loše vremenske prilike za pčelarstvo, koje je obilježilo dobar dio godine, ispraznilo je košnice pa umjesto desetina kilograma meda pčelari vade med 'na kašičicu'. Prema podacima Udruženja pčelara Semberija, koje okuplja 114 članova, nikada do sada nisu zabilježeni ovako mali prinosi.

- Pčelari su ogorčeni, neki nemaju ni gram meda u košnicama, a veoma mali broj njih uspio je da proizvede svega dva do tri kilograma po pčelinjem društvu - kazao je predsjednik ovog udruženja Ljubo Novaković koji se pčelarstvom bavi 40 godina.

Prema njegovim riječima, ništa bolja situacija nije ni u susjednim opštinama - Zvorniku, Loparama i Ugljeviku.

Zbog ovako loših prinosa pčelari su prinuđeni da dodatno prihranjuju pčele kako se ne bi ugasila matična društva, a košnice ostale prazne.

- Većina pčelara prihranjuje pčele šećerom, stavljaju otprilike deset kilograma šećera po sanduku. To moramo sada da radimo, jer će u suprotnom pčele nestati - rekao je Novaković.

On je naglasio da ove godine pčelari nisu uspjeli da proizvedu bagremov med. Dodao je da zahvaljujući prošloj godini, koja je bila izuzetno medonosna, sada troše stare zalihe.


- Prošle godine smo poslije gotovo 20 godina imali crni bagremov šumski med, koji je izuzetnog kvaliteta i skuplji u prosjeku za pet maraka od ostalih vrsta. On se pojavi nakon 15 do 20 godina i prava je rijetkost - rekao je Novaković.

Skaču cijene

Pčelari ističu da će se nestašica meda odraziti i na tržišne cijene u narednom periodu.

- Još imamo prošlogodišnjih zaliha i ovih dana nećemo povećavati cijene, ali ćemo na to biti prinuđeni kad zaliha nestane. Kilogram bagremovog i livadskog meda se prodaje po 15 KM, ali do poskupljenja će sigurno doći - rekao je Ljubo Novaković.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.