NavMenu

Stupa na snagu drugi set mjera za smanjenje cijena u mobilnoj telefoniji

Izvor: eKapija Petak, 01.07.2016. 08:43
Komentari
Podeli

(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Drugi set mjera, koje imaju za cilj smanjenje cijena u mobilnoj telefoniji, podsticanje konkurencije i zaštitu prava krajnjih korisnika, stupa na snagu danas, saopćeno je iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), prenosi "Faktor".

U skladu s Odlukom o usklađivanju cijena usluga mobilne telefonije i uvjete za pružanje telekomunikacijskih usluga, na snagu stupa Mjera iz tačke II c) koja nalaže da se u sklopu postpaid i prepaid tarifnih modela u kojima postoji naplata uspostave poziva primjene ili obračunsku jedinicu 1 sekund ili ukinu naplatu uspostave poziva.

Uspostava poziva se izuzetno može naplaćivati za bonus minute koje korisnik dobija u okviru paketa koji uključuju neograničen saobraćaj (Flat paketi), tarifnih opcija, tarifnih paketa koji uključuju besplatne vikend minute i slično.

Pošto u ovom slučaju RAK ne daje saglasnost na izmjene cjenovnika, telekom operatori vrše izmjene u skladu s vlastitom poslovnom politikom.

Druga mjera, tačka II e) Odluke, odnosi se na sve operatore (fiksna, mobilna telefonija i internet) i nalaže da cijene moraju biti iskazane s porezom na dodatnu vrijednost (PDV).

Operatori nisu obavezni obavijestiti RAK o izmjenama, a u slučaju prigovora da se cijene ne iskazuju u skladu s navedenom obavezom, RAK će pokrenuti postupak.

Podsjećanja radi, od 1. juna 2016. na snagu su stupile mjere koje nalažu – izjednačavanje cijena poziva iz mobilne mreže prema drugim fiksnim mrežama s cijenom poziva iz mobilne mreže prema vlastitoj fiksnoj mreži, i vrijedi za sve postpaid i prepaid pakete.

Mjera ima za cilj podsticanje konkurencije i sprječavanje prenošenja tržišne snage s tržišta fiksne telefonije na tržište mobilne telefonije, prenosi Fena.

Trajanje računa za prepaid korisnike nakon nadopune iznosom 10.00 KM i više mora vrijediti najmanje 90 dana (u periodu od 90 dana korisniku omogućiti dolazne i odlazne pozive).

RAK poziva krajnje korisnike da se informiraju o dostupnosti raspoloživih paketa i tarifnih modela kako bi imali pristup uslugama u mobilnoj telefoniji po smanjenim cijenama, te da Agenciji dostave prigovor u slučaju saznanja da nosioci dozvola nisu ispunili propisane obaveze, prenio je "Faktor".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

Stiže novac za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću - Potpisan kreditni aranžman sa Razvojnom bankom FBiH

U prostorijama Razvojne banke FBIH, danas je potpisan Ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, čime se otvara novo poglavlje u modernizaciji ključnih energetskih objekata u Federaciji BiH. Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka rada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.