NavMenu

PREF RS isplatio 6,2 mil KM dividende i olakšao isplatu penzija

Izvor: Indikator Srijeda, 06.04.2016. 08:35
Komentari
Podeli
(Foto: I.Vukša)
Penzijski rezervni fond Republike Srpske, na osnovu prošlogodišnje dobiti od 6,7 mil KM, isplatio je Fondu PIO RS 6,2 mil KM dividende.

PREF-u je ovo peta dividenda koju isplaćuje Fondu PIO. Јedini je investicioni fond u Srpskoj koji isplaćuje dividende akcionarima. Ostalih 13 fondova nije opravdalo očekivanja ulagača.

Za razliku od PREF-a, ti fondovi su, lošim poslovanjem, izgubili i do tri četvrtine svoje vrijednosti.

Isplatom dividende od 6,2 mil KM, PREF je fondu PIO olakšao isplatu naredne penzije. PREF je u protekle četiri godine penzijskom fondu isplatio 26 mil KM, na osnovu dobiti od akcija uloženih prije svega u "Telecom", "Elektroprivredu", i kamata po osnovu investicija.

Samo dva od 13 investicionih fondova djelimično su opravdala postojanje, kažu u Udruženju akcionara investicionih fondova. Ogorčeni su lošim poslovanjem fondova, koji gubitke pravdaju berzanskom krizom iz 2007.


Od vrijednosti kapitala veće od 1,3 mlrd KM fondovi su spali na 300 miliona, navode akcionari.

Ekonomisti kažu da se aktivnost tih fondova svodila tek na to da obezbijede sebi plate. U Udruženju su ogorčeni na to što su fondovi uredno ubirali dividende od uloženih akcija u "Telecom" i druga preduzeća sve od 2000, pa do prošle godine, kada je zakon promijenjen, dok njihovi akcionari nisu dobili ni feninga. Za to vrijeme, od građana su naplatili 105 mil KM provizije, što je paradoksalno i, kako kažu u udruženju, nepravda prema akcionarima.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

Stiže novac za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću - Potpisan kreditni aranžman sa Razvojnom bankom FBiH

U prostorijama Razvojne banke FBIH, danas je potpisan Ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, čime se otvara novo poglavlje u modernizaciji ključnih energetskih objekata u Federaciji BiH. Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka rada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.