NavMenu

Stan samo do 65 m2 - Koji su uslovi za stambeni kredit u IRB RS

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 23.03.2016. 15:34
Komentari
Podeli
Za ispunjavanje uslova za novu stambenu kreditnu liniju iz sredstava Razvojne banke Savjeta Evrope (CEB) preko Investiciono-razvojne banke (IRB) RS utvrđena su specifična pravila.

Tako, na primjer, raspoloživi prihodi po domaćinstvu ne mogu biti veći od 1.200 evra mjesečno, površina stambene jedinice koja se kupuje ne može biti veća od 65 metara kvadratnih, a ako se gradi - onda je maksimum 92 kvadrata.

Iako bi sredstva iz CEB-a u IRB RS trebalo da budu operativna tek kroz dva mjeseca, za novu stambenu kreditnu liniju iz ovog programa posebno je izražen interes jer se odnosi i na visokoobrazovane samce, starije od 35 godina.

- Zasad je precizirano da su sredstva namijenjena za kupovinu, izgradnju i proširenje prve stambene jedinice u iznosu od 100.000 KM, sa rokom otplate 20 godina - pojasnio je Zoran Popović, portparol IRB RS.

Napomenuo je da sredstva nisu operativna dok ovaj projekat ne prođe parlamentarnu proceduru.

Kreditno su pokrivene grupacije koje do sada nisu bile, odnosno samci ili bračni parovi sa ili bez djece do 35 godina starosti u momentu podnošenja zahtjeva za kredit, odnosno preko 35 godina ako su visokoobrazovani.

Pozitivne reakcije iz Omladinskog savjeta RS

(Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)
U Omladinskom savjetu RS pozdravljaju ovaj program, napominjući da su se ranijih godina zalagali da se visokoobrazovani samci prepoznaju kao resurs u svakom smislu, zbog čega im je potrebna podrška u ostvarivanju osnovnih egzistencijalnih uslova.


Milan Milišić, predsjednik Unije studenata RS, rekao je da nije upoznat sa detaljima ovog programa, ali da je svaka vrsta podsticaja za visokoobrazovane važna.

- Mi, nažalost, nemamo podatke koliko je uopšte kolega do sada nakon završenih studija uspjelo kupiti prvu stambenu jedinicu, te da li su kao samci tu egzistencijalnu potrebu morali ipak ostvariti kod roditelja, kao podstanari - dodao je Milišić.

Istakao je da je uvjeren da bi svaki model koji prepoznaje visokoobrazovane kao važan segment razvoja unaprijedio situaciju.

Na plenarnom godišnjem sastanku CEB-a, koji je održan sredinom 2014. godine u Sarajevu, odobren je kreditni aranžman od 5 mil EUR, ali je slijedila procedura za njegovu ratifikaciju i usvajanje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.